IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаква спад от 30% на населението си до 2060 г.

След половин век населението на страната ще падне до под 90 млн. души, като 40% от него ще бъде на възраст над 65 години, прогнозира японска агенция

16:12 | 30.01.12 г. 2
<p>
	Със средно 1,4 деца на двойка възрастни Япония е доста далеч от небходимите&nbsp;2,1 за поддържане на населението си.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Със средно 1,4 деца на двойка възрастни Япония е доста далеч от небходимите 2,1 за поддържане на населението си. Снимка: Ройтерс

Очаква се населението на Япония да намалее с 30% до под 90 млн. души преди 2060 г., като двама от всеки петима жители на страната ще бъдат над 65-годишни, съобщи японска агенция към министерството на здравеопазването, наблягайки, че се очертава нарастване на финансовото бреме пред бързо застаряващата нация, предаде Ройтерс.

Нейно изследване сочи, че населението на Япония ще падне под 100 млн. души през 2048 г. и до 86,74 млн. души през 2060 г. при положение, че през 2010 г. то бе 128,06 млн. души.

Според информационната агенция мрачната прогноза подчертава провала на усилията да бъдат насърчени хората да отглеждат повече деца и ще внесе елемент на спешност в реализирането на реформата за социално осигуряване, а може да възбуди и дебат за имиграцията.

През 2060 г. броят на япончетата до 14-годишна възраст се очаква да бъде 7,91 млн., или над 2 пъти по-малко от сега, докато на 65-годишните ще нарасне с 18% до 34,64 млн., или 39,9% от цялото население при 23% през 2010 г.

Японската нация застарява с най-бързо темпо сред развитите държави заради ниското ниво на раждаемост и високата продължителност на живота.

„Тенденцията на застаряване на населението ще продължи и е трудно да очакваме нивото на раждаемост да се повиши значително“, заяви главният секретар на японското правителство Осаму Фуджимура на пресконференция. „Така че е необходима всеобхватна реформа в областта на данъците и социалното осигуряване“, добави той.

Преди няколко месеца японският премиер Йошихико Нода призова за удвояване на данък добавена стойност от сегашните 5% на два етапа до октомври 2015 г., за да се подпомогне финансирането на разходите за социално осигуряване, нарастващи с 1 трлн. йени (13 млрд. долара) годишно и докарали публичния дълг на страната до почти 200% от брутния ѝ вътрешен продукт от 5 трлн. йени.

Но най-голямата опозиционна партия, макар и съгласна с необходимостта от повишаване на данъците, заплаши да блокира законодателните промени в горната камара на японския парламент. От опозицията посочиха, че планът на управляващата Демократическа партия за реформа в пенсионната система ще изисква по-високо данъчно облагане от предвиденото.

Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Ma нямаш си и представа колко си прав.Природата не търпи алчност и безхаберно пилеене на ресурси.Западното общество е обречено.Лакомията ще го унищожи.Никой не може да пристъпва волята Божия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
amam
преди 12 години
Всяко общество дръзнало да промени законите на природата е обречено на самопогубване. На жената и е отредено да ражда и отглежда деца и нуждата и от образованост произтича именно от това, за да може да отгледа качествено поколение. Дните на западните общества са преброени, щом са дръзнали да употребят този ресурс в погрешна посока, което към момента на потребяването вижда само възхода си и непроумява бавното, но сигурно самоунищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още