IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаква спад от 30% на населението си до 2060 г.

След половин век населението на страната ще падне до под 90 млн. души, като 40% от него ще бъде на възраст над 65 години, прогнозира японска агенция

16:12 | 30.01.12 г. 2
<p>
	Със средно 1,4 деца на двойка възрастни Япония е доста далеч от небходимите&nbsp;2,1 за поддържане на населението си.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Със средно 1,4 деца на двойка възрастни Япония е доста далеч от небходимите 2,1 за поддържане на населението си. Снимка: Ройтерс

Темпото на застаряване при настоящата прогноза леко се е забавило в сравнение с предходната от 2006 г., но общата тенденция не се е променила.

Нормата на раждаемост, или очакваният брой деца на двойка възрастни, се очаква да достигне 1,35 през 2060 от 1,39 през 2010 г., което е доста под необходимите 2,08 за поддържане на настоящия брой на населението и при 2,5 в световен мащаб в момента.

Част от експертите призоваха за облекчаване на правилата за имиграцията, но доста от японците остават предпазливи за свободния достъп на чужденци, които според мнозина ще имат сериозни проблеми при асимилирането в общество, където на еднородността се гледа като на източник на стабилност.

Според Хиденори Суезава, главен стратег в SMBC Nikko Securities в Токио, правителството трябва да се заеме с ниската норма на раждаемост, за да помогне за закрепването на продънените държавни финанси и системата за социално осигуряване. „Необходимо е да потвърдим, че политиките за справяне с ниската норма на раждаемост са спешен и жизненоважен проблем“, смята той.

Най-малко от две десетилетия Япония се опитва безуспешно да увеличи нормата на раждаемост и според критиците ключовият момент е как да стане по-лесно жените да работят и отглеждат децата едновременно.

От Демократическата партия обещаваха да увеличат детските надбавки, когато за първи път през 2009 г. поеха властта, но трябваше да преразгледат това обещание заради задълбочаващи се финансови проблеми.

От изследването става ясно също, че очакванията са средната продължителност на живота до 2060 г. да нарасне с 4 години до 84,2 г. за мъжете и 90,9 г. за жените.

Прогнозите по въпросите на възрастта се правят приблизително на всеки 5 години, базирайки се на данните от преброяването на населението и демографски статистики и служат като препоръка за политиката на правителството в областта на социалното осигуряване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Ma нямаш си и представа колко си прав.Природата не търпи алчност и безхаберно пилеене на ресурси.Западното общество е обречено.Лакомията ще го унищожи.Никой не може да пристъпва волята Божия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
amam
преди 12 години
Всяко общество дръзнало да промени законите на природата е обречено на самопогубване. На жената и е отредено да ражда и отглежда деца и нуждата и от образованост произтича именно от това, за да може да отгледа качествено поколение. Дните на западните общества са преброени, щом са дръзнали да употребят този ресурс в погрешна посока, което към момента на потребяването вижда само възхода си и непроумява бавното, но сигурно самоунищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още