IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският държавен дълг може да достигне 12,8 трлн. долара през 2012 г.

95% от облигациите се пласират на вътрешния пазар, което води до устойчивост в системата

22:53 | 21.11.11 г. 4
Японският държавен дълг може да достигне 12,8 трлн. долара през 2012 г.

Японският държавен дълг към края на текущата финансова година, която приключва на 31 март 2012 г., може да достигне 1,056 квадрилиона йени (12,8 трилиона долара) и да надхвърли 200% от брутния вътрешен продукт на страната, е заявил японският заместник-министър на финансите Фумихико Игараши пред вестник Nikkei, съобщи ИТАР-ТАСС.

Оценката на заместник-министъра напълно съвпада с мнението на частния сектор в страната, но е първото, направено от официално длъжностно лице.

„Това са мои собствени изчисления и не съм убеден, че са верни, но може да достигне 1,056 квадрилиона йени“, е посочил Игараши. „Можем да емитираме облигации с ниска доходност и валутата ни не отслабва, напротив, само става по-силна, защото 95% от японските държавни облигации до момента се финансират от вътрешния пазар и едва 5% са собственост на чужденци. Но е неточно да се смята, че подобна ситуация може да продължава вечно“, е добавил той.

В Япония традиционно има дефлация, което води до ръст на реалния размер на държавния дълг, емитиран в йени.

Освен това максимална част от огромния държавен дълг е собственост на вътрешни инвеститори, което осигурява стабилност на системата.

В момента чистите спестявания на населението се оценяват на 1,1 квадрилиона йени.

Основна причина за наблюдавания през настоящата година ръст на държавния дълг станаха разходите за спасителните и възстановителните работи след земетресенията и вълните-цунами, връхлетели страната през март.

По абсолютен размер на държавния дълг Япония отстъпва само на САЩ, където показателят наскоро надхвърли 15 трлн. долара.

В относителен аспект – съотношението му спрямо брутния вътрешен продукт – страната също е на второ място със 199% от БВП след Зимбабве, чийто дълг надхвърля 230% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
johnnyBravo
преди 12 години
Много знаещи се навъдиха като чета... дай на българина да дава акъл и да гледа в канчето на съседа! Айде много ви здраве...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Япония се крепи на доверие изграждано от 60 години, но всяко доверие си има определени граници. При такъв огромен дълг само минимално разклащане на доверието може да доведе до пълен колапс на Япония и японската икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Ако започнем да консумираме само това което сме произвели финансовата система ще рухне до 1 месец, докато си изпапкат резервите и после ще ми ядат к..о. Щото всичко се разваля а те имат само качествена храна по високите точки на планетата. Ние ядем *** и отрови, защото няма за всички, понеже никой не иска да произвежда при този рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
kreditkiller
преди 12 години
Здравейте Иконокомикси,Защо цапате и хабите електричество за да ни обяснявате, че Япония е зле.Я съм Гошо от село Посръбово и кат Ви чета осъзнавам само едно... АКО Япония си вдигне "данък печалба" с 0.5%, лихвите по дълга отиват в хазната иначе под формата на лихви отиват при народа от Япония, но понеже Японците са разумни хора, никога не биха продали страната си камо ли ъехните спестявания. Така, че Япония няма дълг, защото дълга е към хората които трябва да вземат дълга :) хитро а? Е господа банкери/мародери как да ограбите този народ???, Чрез спекулации :) ОК по малко работа за техните банкери по намаляване стойността на ейната... Да припомня че само от земетресението Японските компании загубиха за един ден 271млрд. долара и не трепнаха на вашите измислени борси за продажби на човешки животи. Тогава какво Ви остава ... ами да признаете, че Ви изтича времето и трябва да търсите остров на спасение... директно към луната. Съвет към всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още