IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да е следващата Европа заради рекордния си публичен дълг

Сегашната система за социално осигуряване в страната е изградена върху планина от дългове, коментира бивш финансов министър в Токио

11:27 | 21.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Япония може да е следващата Европа заради рекордния си публичен дълг

Япония рискува да затъне в дългова криза подобна на европейската в случай, че не успее да овладее „най-тежката“ дългова ситуация в света, казва бивш финансов министър от страната на изгряващото слънце, цитиран от Bloomberg.

„Това, което се случва в Европа може някой ден да се случи и в Япония“, казва Хирохиса Фуджи, председател на данъчната комисия на управляващата японска демократическа партия и бивш финансов министър на страната. „Политиците трябва да разберат, че ситуацията с японския дълг е най-тежката в света“, допълва той.

През 2013 г. японският публичен дълг се очаква да достигне 228% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – около два пъти над прогнозираната средна дългова тежест на страните от Г-20, се посочва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван на 31 октомври.

Японският заместник финансов министър Фумихико Игараши обяви днес, че поради демографската криза Токио вероятно ще се наложи да повиши данъка добавена стойност (ДДС) до 17% от сегашните 5%, за да покрие нарастващите разходи за социално осигуряване.

„За известно време данъкът може да е 10%, но системата за социално осигуряване няма да е устойчива, ако той не достигне 17%“, казва Игараши.

По-рано тази година Moody’s Investors Service и Standard and Poor’s понижиха японския кредитен рейтинг, аргументирайки се с неспособността на правителството да предложи план за ограничаване на дълговата тежест.

През юли Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че през 2012 г. Япония трябва да повиши потребителския си данък до 7% или 8%, преди постепенно да го вдигне до 15%, поради проблема с дълга.

Японското правителство е обещало да удвои ДДС до 10% през 2015 г. Според правителствените прогнози до края на март 2012 г. публичният дълг на страната ще надхвърли 1 квадрилион йени (13 трлн. долара).

„Сегашната система за социално осигуряване в Япония е изградена върху планина от дългове“, казва Фуджи. Той се противопоставя на каквито и да било данъчни облекчения при прилагането на ДДС, „тъй като зад тях винаги стоят скрити интереси“.

На 31 октомври премиерът на страната Йошико Нода обяви, че преди да повиши данъка, ще насрочи парламентарни избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
чудя се как така затънала в дългове държава се гласеше да налива пари в спасителния фонд на ЕС. Къде е грешката не мога да разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още