IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония заплашена от 512 млрд. долара загуби от валутните интервенции?

Експерти на JPMorgan очакват през септември 2012 г. йената да се разменя на ниво от 72 йени за долар

10:32 | 02.11.11 г.
Япония заплашена от 512 млрд. долара загуби от валутните интервенции?

Японското правителство може да загуби почти 40 трилиона йени (512 млрд. долара) вследствие на извършваните интервенции на валутния пазар с цел удържането на курса на йената от повишение, изчисляват експерти на JPMorgan Chase & Co., цитирани от Bloomberg.

По данни на японското министерство на финансите оценката на загубите в японските валутни резерви за намаляване на задълженията в йени в края на 2010 г. отчита 35,3 трлн. йени (451 млрд. долара).

Според изчисления на JPMorgan обаче сумата може да продължи да се повишава, тъй като според прогнозите йената ще се повиши до около 72 йени за долар през септември 2012 г.

„Трудно е да бъде променена динамиката на валутния пазар чрез интервенции“, заяви експертът на банката Тору Сасаки. „Дори ако действията на властите помогнат за краткосрочно удържане на курса на йената, той може да продължи да се повишава“, добави той.

Вероятно японските власти са похарчили рекордни суми за удържането на курса на йената. Ако се вземат предвид данните за депозитите на финансовите организации в японската централна банка, които са нараснали със 7,7 трлн. йени (98 млрд. долара) до 37,2 трлн. йени, може да се предположи, че при интервенцията са продадени около 8 трлн. йени (102 млрд. долара).

Последната интервенция бе проведена в понеделник, като министърът на финансите на страната обеща действията в тази посока да продължат в случай на необходимост.

През тази година Япония осъществи две интервенции на валутния пазар през март след земетресението и вълните цунами, а през август бе извършена още една, като тогава на пазара бяха изсипани 4 трлн. йени (52 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още