IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският фонд за валутни интервенции нараства до 130 млрд. долара

Важно е да бъде избегнат омагьосаният кръг на силна йена - задълбочаваща се дефлация, коментират анализатори

14:43 | 20.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Японският фонд за валутни интервенции нараства до 130 млрд. долара

Япония ще увеличи фонда, подпомагащ страдащи от поскъпващата йена местни компании-износителки, с около 25% до 10 трлн. йени (130 млрд. долара), разкрива правителствен документ, цитиран от Bloomberg.

Правителството ще увеличи валутните резерви, прехвърлени към държавната Японска банка за международно сътрудничество, в опит да подпомогне японските износители и да насърчи придобиванията на компании зад граница. Кабинетът се очаква да одобри плана на редовно заседание в петък.

На 19 август японската валута поскъпна до рекордните 75,95 йени за долар. Въпреки че Токио заплаши с интервенция на валутните пазари, японското правителство изтъкна и преимуществата от силната йена. Евтините сделки по придобиването на бизнес в чужбина са от полза на икономика, която внася 80% от необходимите й енергийни суровини.

Планът може да бъде „много ефективен“ за насърчаване на японските инвестиции в чужбина, казва Минори Учида, главен анализатор на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. „Японските компании се опитват да оцелеят в изключително тежки условия“.

Тази сутрин йената поскъпна с 0,1% до 76,73 йени за долар. От началото на годината японската йена е поскъпнала с 5,7% спрямо долара и 3,3% спрямо еврото.

Бившият финансов министър на Япония Ейсуке Сакакибара заяви в сряда, че японската валута може да поскъпне под нивото от 100 йени за евро и до малко над 70 йени за долар.

Япония може да се намеси в опит да понижи курса на йената, въпреки че подобна интервенция би била ефективна единствено, ако е координирана с други страни, допълва той. Докато ръководеше финансовото министерство в края на 90-те години Сакакибара получи прозвището „Мистър Йена“.

„Японската икономика все още страда от дефлация и е много важно да бъде избегнат омагьосаният кръг на силна валута, задълбочаваща дефлацията и чрез нея - поскъпване на йената“, се казва в документа.

Япония все пак може да се възползва от силната йена като се опита да придобие чуждестранни компании за добив на нефт, природен газ и редки метали, посочват правителствените експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още