IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка запази паричната си политика без промяна

Не откриваме данни, които да оправдаят по-нататъшно разхлабване на политиката, коментира анализатор на Citigroup

11:53 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Масааки Ширакава.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Масааки Ширакава. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка се въздържа от предприемане на допълнителни валутни стимули на фона на исторически скъпата йена и забавящия се глобален растеж, съобщава Bloomberg.

Управителят на банката Масааки Ширакава и борда на директорите запазиха основния лихвен процент между 0 и 0,1% на срещата си в Токио днес, се казва в изявление на банката. Гласуването е било единодушно. Банката запазва и програмите си за изкупуване на активи на стойност 50 трлн. йени (652 млрд. долара), както и програмата за кредитиране на засегнатите от последното голямо земетресение райони.

В четвъртък лидерите на еврозоната взеха мерки за успокояване на страховете от задълбочаване на европейската дългова криза. Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че отново ще изкупува обезпечени облигации, докато Английската централна банка предприе втори кръг от програмната си за вливане на ликвидност.

В Япония подобрението на климата в производството и добрите продажби в автомобилния сектор окуражиха централната банка да се въздържи от предприемането на нови мерки, въпреки че скъпата йената застрашава износа на страната. Ширакава определя сега действащите стимули като ефикасни.

„Не откриваме данни, които да оправдаят по-нататъшно разхлабване на политиката на японската централна банка“, казва Джин Кензаки, вицепрезидент на Citigroup Global Markets в Токио. „Въпреки това, факт е, че йената поскъпва, така че все пак представители на банката могат да започнат да говорят за допълнително вливане на ликвидност“.

Доларът се търгуваше за 76,63 йени по обяд в Токио и остана без промяна след пресконференцията на централната банка. На 19 август йената достигна исторически връх, когато един долар се купуваше за 75,95 йени. Nikkei 225 Stock Average се повиши с 1,6% поради оптимизма, че европейските лидери ще предприемат мерки в защита на европейските банки.

Централните банки по света се фокусират върху запазването на растежа. Федералният резерв (Фед) продължава облекчаването на валутната си политика за втори пореден месец, докато централните банки в Малайзия и Южна Корея се въздържат от повишаване на лихвените проценти.

По-рано тази седмица Goldman Sachs понижи прогнозата си растежа на Япония до 2,1% от 2,5% за фискалната година започваща през април 2012 г. и до 0,1% от 0,2% за настоящата фискална година, аргументирайки се със забавянето на глобалния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още