IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите на развиващите се пазари вече не са изолирани от кризата

На този етап не съществува алтернатива на американския долар, нито като инвестиционно убежище, нито като валута за резерв, коментират анализатори

09:09 | 08.10.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Валутите на развиващите се пазари вече не са изолирани от кризата

Най-сериозното поевтиняване на валути на развиващи се страни от 2008 г. насам може да продължи на фона на двойната европейска дългова и банкова криза. Eфектът от нея започва да се усеща на пазари, до неотдавна смятани за имунизирани срещу глобалното икономическо забавяне.

Кредитите, предоставени от европейските банки за развиващите се икономики, достигат 3,4 трлн. долара и надхвърлят почти три пъти отпуснатите заеми от щатските и японските финансови институции взети заедно, сочат данни на Банката за международни разплащания (BIS) от март 2011 г. Това прави развиващите се пазари по-уязвими към европейската дългова криза, отколкото към финансовия колапс от 2008 г., се казва в анализ на Royal Bank of Canada, цитиран от Bloomberg.

Миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растежа на развиващите се пазари, като предупреди, че задълбочаването на европейската дългова криза създава проблеми с ликвидността и застрашава глобалната икономика с рецесия. Брокерите на опции са все по „мечи“ настроени към редица валути, включително бразилския реал и южноафриканския ранд, сочат данни от проучване на Bloomberg.

„Проблемите са концентрирани в западна Европа и САЩ, но вече се процеждат и към развиващите се пазари“, казва Ник Шами, директор за развиващите се пазари на RBC Capital Markets в Торонто. „Докато икономическата перспектива пред Европа и САЩ не се стабилизира в дългосрочен план, разпродажбата на активи на развиващите се пазари ще продължи“.

В седмицата до 28 септември инвеститорите са изтеглили 3,2 млрд. долара от дългови фондове на развиващите се страни – най-значителният седмичен отлив на капитали от 2005 г., съобщава ING Group NV, цитирайки данни на EPFR Global Data. Сумата се равнява на 2,3% от общите активи.

Бразилският реал, унгарският форинт, полската злота, както и други валути на развиващи се страни са изгубили средно 12% от стойността си през последния месец. За същия период, индекс проследяващ 6 латиноамерикански валути се е понижил с 11%, изтривайки цялата си печалба за последните две години, докато основните азиатски валути са поевтинели средно с 4,2% - най-значителният спад от финансовата криза в региона през 1997 г., разкриват данни на Bloomberg и JPMorgan Chase & Co.

„Разпродажбите ще продължат“, казва Бхану Бауея, валутен директор за развиващите се пазари на UBS AG в Лондон.

Последна актуализация: 14:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
здравта на болната да се чете от болната на здравата. *
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
interest-free
преди 12 години
Май в дяволската си одежда ти си демагога, седнал да жали за европеските финанси, а всъщност си отявлен проамерикански апологет, но това ,че много ти се иска, бъди сигурен, че въобще няма да се случи. Как ти се прииска да се случи, че Индия та дори и Китай да продават златото си за зелена тоалетна хартия... Ти си заслепен от американосфилството си. Китай в момента е тоз, който определя пулса на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
interest-free
преди 12 години
Направиха 2%, защото американската пропагандна машина не е спирала да прехвърля проблема от здравта на болната глава от както през 2008 лимоните в САЩ изгърмяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
как само понижиха рейтингите в петък веднага след пока4ването на еврака то4но на съпротивата при 3520 и го срутиха......слу4айност да бе да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
американците регулират еврото и долара с манипулаци били те валутни или фундаментални последен и наи пресен пример понижението на рейтингите късно в петък тогава еврото се изстреля нагоре имаше вероятност да атакува нивата над 3500 но за минути се срина след като оповестиха рейтингите.веднага се сештам за същия "инцидент" през лятото когато еврото беше високо о поради орязване на рейтинга на непомня на коя страна то пак пропадна...мисълта ми е 4е рейтинговите агенции оказват влияние и манипулират пазарите както им е наредено свише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Lucifer
преди 12 години
...колкото и да не ни се иска да си признаем, но американците пак постигнаха своето, а именно да накарат света пак да купува новонапечатаните $ и да не мисли за никаква алтернативна валута, дори скоро, след краха на Еврото ще принудят света да си продава и златото (китай и индия особенно) на безценица за зелените хартийки и така Чичо Сам пак ще заличи трилионите си дългове към света и всичко това благодарение на многонационалната европейска егоистична демагогия...жалко наистина, много жалко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
KotarakV4izmi
преди 12 години
Съгласен съм за долара,но за Гърция имам резерви.Каквито и мерки да предприеме,оздравяването на икономиката ще се проточи много дълго и заради това винаги ще държи еврото на по-ниски нива.Разбира се може и да греша.Но Гърция представлява само 2% от БВП на Евро съюза,а какви поразии направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Zashtontcho
преди 12 години
Подзаглавието на статията изказва сбито желанието на повечето англосаксонски и тем подобни финансисти - доларът да си остане резервна валута, а еврото да се срине. И оттам почват да носят от 9 кладенеца вода, за да си докажат смешната тема.Истината обаче е много по-различна и дните на долара като валута 1 свършват. Въпрос на време е еврозоната да "поправи" своите задлъжнели страни членки, Ирландия вече е на правилния път, Гърция ще се опъва но и тя ще намали заплати и ще се върне в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още