IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще похарчи 26 млрд. долара за намаляване на въздействието на силната йена

Целта е местните компании да не изнасят производства в чужбина, за да бъдат запазени работни места

11:59 | 21.10.11 г.
Япония ще похарчи 26 млрд. долара за намаляване на въздействието на силната йена

Япония ще похарчи 2 трилиона йени (26 млрд. долара) под формата на дотации, за да стимулира компаниите, засегнати от високия курс на йената, да запазят заводите и работните места в страната и да защитят колебливото възстановяване от природното бедствие през март, съобщиха от японското правителство, цитирани от CNBC.

Субсидиите, които са част от пакета за намаляване на ефекта от високия курс на йената върху износно ориентираната икономика на страната, ще добавят 0,5 процентни пункта към брутния вътрешен продукт, се посочва в правителственото съобщение, без обаче да бъде указано за какви времеви рамки ще се отнася повишението.

В рамките на плана, одобрен от кабинета, ще бъдат отпуснати 500 млрд. йени на компании, които изграждат производствени мощности или изследователски центрове в страната.

С 200 млрд. йени ще бъдат субсидирани енергоспестяващи технологии, а търсещите работа ще бъдат подпомогнати също с 200 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още