IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се намеси на пазара, за да спре поскъпването на йената

Както йената, така и швейцарският франк обикновено поскъпват, когато инвеститорите се чувстват несигурни

11:11 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Япония се намеси на пазара, за да спре поскъпването на йената

Токио се намеси на валутните пазари за първи път от четири месеца, в опит да спре поскъпването на йената спрямо долара, съобщава Financial Times.

Не е ясно колко точно йени са били продадени досега, но пазарните участници, обнадеждени от ясните сигнали на японската централна банка, че след срещата й по-късно днес, ще бъдат оповестени допълнителни мерки за облекчаване на валутната политика, очакват нови продажби във четвъртък.

Японските медии също съобщават, че централната банка ще обяви нови мерки след срещата си.

След интервенцията йената поевтиня с 1,7% до 78,32 от 77,06 йени за долар в Ню Йорк. Решението на банката в Токио следва сходни действия на швейцарската централна банка, която вчера понижи лихвените си проценти и обяви, че ще увеличи предлагането на франкове на валутните пазари в опит да овладее рязкото поскъпване на валутата си.

Както йената, така и швейцарският франк обикновено поскъпват, когато инвеститорите се чувстват несигурни.

Последната седмица йената флиртуваше с рекордните си нива от 76,25 йени за долар, дори след като демократите и републиканците в САЩ постигнаха сделка за повишаване на дълговия таван на федералното правителство и така избегнаха фалит. Сделката обаче, не успя да облекчи натиска върху долара и вниманието на инвеститорите бързо се пренасочи  към влошаващата се перспектива пред американската икономика. Това от своя страна доведе до допълнително поевтиняване на щатската валута.

„Ние не вярваме, че днешната интервенция задължително ще успее да обърне тенденцията на поевтиняване на долара спрямо йената“, казва Юнко Нишиока, икономист на  Royal Bank of Scotland в Токио. „Докато съществуват опасения за щатската икономика, както и очаквания, че Федералният резерв (Фед) ще продължи с програмата си за вливане на ликвидност, трудно е да си представим доларът да поскъпне достатъчно спрямо йената, за да успее да облекчи негативния натиск върху печалбите на износителите“.

Въпреки че силната йена също има своите предимства, нарастващите страхове на правителството в Токио са, че поскъпването на валутата ще доведе до по-нататъшен спад на японския производствен сектор.

Тъй като разликата в лихвените проценти в Япония и САЩ е минимална, японската централна банка вероятно ще трябва да предприеме нови решителни мерки, за да успее да понижи курса на йената, посочват анализатори.

До сега мерките на централната банка включваха програма за изкупуване на активи за 40 трлн. йени, имаща за цел да облекчи натиска върху дългосрочните лихвени проценти. Икономисти на JPMorgan and Goldman Sachs очакват тази седмица японската централна банка да разшири програмата с 10 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още