IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония нараства с най-бързи темпове

Ръстът е 5,7% на месечна база, но производството на транспортни средства е нараснало с 36%

10:45 | 29.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Японското индустриално производство е нараснало с най-бързото си темпо от над 50 години насам, водено от автопроизводителите, след като те възстановиха работата в заводите си след земетресението и вълните цунами от 11 март, съобщи Bloomberg.

Промишленото производство се е увеличило с 5,7% през май в сравнение с април, което е най-голям ръст от 1953 г. досега, съобщиха от японското министерство на търговията.

Усреднената оценка на 30 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 5,5%.

Първоначално обявените планове на производителите са за ръст на производството с 5,3% през този месец и за 0,5% през юли, сочи изследване.

Производството на транспортни средства е нараснало с 36% в сравнение с предходния месец, след като автопроизводителите пуснаха отново поточните линии.

„Съобщението сочи, че автомобилната индустрия е мощна движеща сила“ за увеличаването на продукцията, заяви Хироаки Муто, старши икономист в Sumitomo Mitsui Asset Management Co. в Токио.

„Шокът след земетресението продължава да дава отражение и производството минава през V-образния модел на възстановяване“, добави той.

Ръстът в транспортното оборудване е най-големият, откакто започнаха да се събират данни за него през 1998 г.

Автопроизводителите наеха работници с временни договори, което също е знак, че индустрията се възстановява от земетресението.

„Възстановяването беше бързо“, заяви на 22 юни главният изпълнителен директор на  Nissan Motor Карлос Госн. „Днес сме близо до нормалните нива на производство“, добави той.

Съобщението за производството дойде след данните, че продажбите на дребно през май са се увеличили с 2,4% в сравнение с април, което е знак, че потребителското търсене възвръща позициите си.

През миналата седмица японското правителство предложи увеличение на данъчните ставки за икономиката за първи път през последните 4 месеца, след като производството и износът показаха признаци на възстановяване от последиците от природното бедствие.

Но не всички данни от Япония показват признаци на подобрение. Поръчките в машиностроенето, които са индикатор за бъдещи капиталови разходи, се понижиха през април за първи път от 4 месеца.

Износът намаля на годишна база под предварителните прогнози на икономистите, докато на сезонно регулирана база доставките се увеличиха с 2,5% през май в сравнение с април.

„Производството в промишлеността изглежда ще се върне към нивата си от преди земетресението около лятото, но рискът ще бъде за забавяне в скоростта на възстановяване след това“, заяви Хироши Шираиши, икономист в токийския филиал на BNP Paribas SA, преди да бъде публикувано съобщението.

„Проблемите с доставките на електроенергия може да продължат няколко години и несигурността за останалите икономики нараства“, добави той.

Анализатори очакват японската икономика да се свие с 3% на годишна база през второто тримесечие, преди да се върне към ръст през втората половина на годината. Това стана ясно от изследване на  Economic Planning Association сред 43-ма икономисти, публикувано на 8 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още