IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предвижда свиване на японската икономика с 0,7%

От фонда настояват страната да предприеме мерки за намаляване на дълга си, включително да увеличи данъчните ставки

17:06 | 08.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд обяви, че очаква през настоящата година японската икономика да се свие с 0,7% заради земетресението, сполетяло страната през март, и последиците от него, съобщи BBC. Предишната прогноза на МВФ бе за ръст от 1,4%.

Очакванията на организацията за 2012 г. обаче са ревизирани за ръст от 2,9% в сравнение с предходната прогноза от 2,1%.

В документа се посочва, че Япония трябва да въведе по-сурови мерки за намаляване на огромния дълг на страната, включително увеличаване на данъците.

„Първоначалният шок от бедствието бе тежък, но бързите и решителни действия на правителството и Японската централна банка помогнаха за ограничаване на въздействието върху икономиката“, подчертават от фонда.

Но докато икономиката на страната продължава да „върви срещу вятъра“ след разрушенията, причинени от земетресението и вълните цунами, тя „трябва да започне да се възстановява енергично през втората половина на годината“, се казва още в документа.

От МВФ добавят, че почти няма накъде да бъдат намалявани разходите, така че има нужда от „всеобща данъчна реформа“, за да може страната да върви в посока на разрешаване на проблема с дълговете си.

Спрямо размера на икономиката си Япония е с най-висок показател за дълга сред развитите държави. За разлика от повечето от останалите държави нейният дълг е повече към местни, отколкото към чуждестранни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още