IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресението върна Япония в рецесията

БВП на страната се сви с 0,9% през първото тримесечие - два пъти по-силно от очакванията

09:25 | 19.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заради земетресението и цунамито много компании бяха принудени да затворят временно производствата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заради земетресението и цунамито много компании бяха принудени да затворят временно производствата си. Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се сви с 0,9% през първото тримесечие – два пъти по-силно от експертните очаквания, предаде Ройтерс.

Пресметнато на годишна база, това прави спад от 3,7%, съобщи правителството в Токио. Анализаторите предвиждаха намаление от 2%. Тъй като БВП отчете спад още през предходното тримесечие, според дефинициите страната отново се върна в рецесия.

Азиатската държава излезе от предишната тежка депресия вследствие на Втората световна война едва през второто тримесечие на 2009 г. Земетресението и последвалото цунами, както и ядрената катастрофа в АЕЦ Фукушима, се очаква да хвърлят страната в още по-тежка криза. Експертите се опасяват, че икономиката ще стагнира и през сегашното тримесечие, защото последиците от земетресението още натоварват продукцията и износа.

Японският икономически министър Каору Йосано обаче говори за временно явление. Спадът на БВП се дължи основно на последиците от земетресението. Японската икономика наистина ще остане слаба за известно време. Но тя имала силата да си стъпи бързо обратно на краката. Веригата за доставки в индустрията постепенно се стабилизира и възстановяването се очаква да стимулира икономиката. Йосано потвърди прогнозата на правителство, което очаква за започващата през април фискална година ръст от малко под един процент.

Освен износа спад отчете и потреблението, което прави около 60% от икономиката на страната. То се сви с 0,6%, малко повече от очакваните от анализаторите 0,5%. Инвестициите се свиха с 0,9% - много под опасенията на специалистите.

Въпреки кризата се очаква Японската централна банка да продължи да се придържа към „политиката на евтините пари“. В последно време тя все пак даде сигнали, че може да отслаби още паричната си политика, ако земетресението се е отразило по-тежко от очакваното на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
silverbackbg
преди 12 години
"Азиатската държава излезе от предишната тежка депресия вследствие на Втората световна война едва през второто тримесечие на 2009 г. "Хахаха, даже още не са излезли от тази депресия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още