IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще намали заплатите на министрите и държавните служители

Мярката цели да се съберат повече средства за възстановяване на районите, опустошени от земетресението и вълната цунами

21:54 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът&nbsp;Наото Кан може да се отрече от обещанието си да подаде оставка през лятото.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Наото Кан може да се отрече от обещанието си да подаде оставка през лятото. Снимка: Ройтерс

 

Един ден след несполучливия вот на недоверие в Япония в управляващата партия избухна нов спор. Повод станаха изявления на премиера Наото Кан, че може да остане на поста си по-дълго. Само с обещанието си, че ще напусне преждевременно премиерския си пост, Кан успя да си осигури подкрепата на своите конкуренти в Демократическата партия.

Бившият премиер Юкио Хатояма призова Кан да стои зад думите си, защото иначе ще стане „измамник“. „Ако не спази думите си, ще предприемем необходимото“, заяви Хатояма, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък експремиерът заяви, че след приемане на извънредния бюджет критикуваният заради реакциите след земетресението, цунамито и атомната катастрофа Кан ще подаде оставка най-късно през юни. По-късно обаче в телевизионно интервю премиерът даде да се разбере, че може да остане на поста си до поне януари.

По-късно стана ясно, че Япония планира да намали заплатата на премиера с 30%, а възнагражденията на държавните служители - с 5 до 10%, предаде Ройтерс. Законопроектът предвижда заплатите на министрите да бъдат понижени с 20%.

Мярката цели да се съберат повече средства за възстановяване на районите, опустошени от земетресението и вълната цунами от 11 март.

Решението, което е взето от правителството, но подлежи на одобрение от парламента, ще засегне по-голямата част от близо 543 000 служители на централните власти, посочи представител на министерството на вътрешните работи. Военнослужещите обаче ще бъдат изключени от обхвата на мярката през първите шест месеца.

Ако бъде приет от парламента, този режим ще остане в сила до март 2014 година. Приемането му обаче е несигурно в парламента, чиято горна камара е под контрола на опозицията.

Очаква се съкращенията ще намалят бюджетните разходи с близо 290 млрд. йени (3,58 млн. долара) годишно.

Премиерът Кан, който според данни на министерството на вътрешните работи към януари е получавал заплата от 25 465 долара месечно, вече обяви, че от юни се отказва от част от възнаграждението си, поемайки отговорност за ядрената криза, последвала природната катастрофа в североизточната част на страната.

В Япония държавните служители обикновено получават около 2200 долара месечно през първата година. Общите щети от най-скъпата природна катастрофа в историята на страната се оценяват на 300 млрд. долара, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още