IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското производство набира сила

Новите поръчки за промишлени стоки са нараснали с 1,9% през май след спад от 2,7% през април

21:20 | 24.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Новите поръчки за промишлени стоки и планираните разходи на бизнеса в САЩ са нараснали през май, намалявайки опасенията от рязък спад в промишления сектор, съобщава Ройтерс.

Заявките за стоки за дълготрайна употреба са се увеличили с 1,9%, след като през април бе регистриран спад от 2,7%, съобщиха от американското министерство на търговията, а плановете за разходи на бизнеса също са отскочили сериозно.

Подобрението в страната през май и коригираните показатели за април, които показаха по-слабо намаление от предварително съобщеното, сочат засилване в сектора, който подхранва икономическото възстановяване.

Икономистите очакваха нарастване при поръчките за стоки с дълготрайна употреба от 1,5%.

Икономическите новини носят облекчение за инвеститорите след последните данни за производството, които показаха някои признаци на умора.

Нарушаването на веригите за доставки след земетресението и вълните цунами в Япония през май ограничиха производството и данните от днес предполагат, че последиците от бедствието вече избледняват.

Данните за дълготрайните стоки предполагат също, че икономиката изглежда ще възстанови импулса си по-късно през годината.

„Това подкрепя нашето мнение, че „слабата линия“ няма да остави значими следи през втората половина на годината“, заяви Джоузеф ла Ворна, старши икономист за САЩ в Deutsche Bank в Ню Йорк. „То ни води и към съмнението дали настоящият рязък спад в някои индикатори, като New York Empire или проучването на Фед за активността в региона на Филаделфия, са реакция на негативните новини по-рано през тримесечието“, добави той.

Поръчките за дълготрайни стоки през май бяха подсилени най-много от ръста с 5,8% в транспортното оборудване, а тези за автомобили нараснаха с 0,6% след срива от 5,3% през миналия месец.

Като се изключат поръчките за транспортно оборудване, показателят е нараснал с 0,6% спрямо спада от 0,4% през април.

Нараснаха поръчките за машиностроенето, основните метали, средствата за производство, електрическото оборудване и прибори, както и за компютрите и продуктите на електрониката.

По-добрите от очакваното данни помогнаха за преодоляването на първоначалния спад на Wall Street, където акциите тръгнаха надолу заради опасенията за италианския банков сектор и несигурността около гласуването на плана за строги бюджетни икономии в гръцкия парламент.

Въпреки водещата си роля обаче производството дава само 11,7% от БВП на САЩ и грубо около 9% от заетостта в страната.

Администрацията на американския президент Барак Обама и бизнес лидери биха искали то отново да стане опора на американското икономическо възстановяване след загубите му спрямо развиващите се пазари, където разходите за него са относително по-ниски.

Днес Обама оповести инициатива за увеличаване на работните места в сектора чрез съвместна работа на правителството с компаниите и университетите за инвестиране на над 500 млн. долара в развойни технологии.

Поръчките за средства за производство извън тези за отбрана и без самолетите, което е наблюдаваният показател за разходите на бизнеса, се повишиха с 1,6% през май спрямо спад от 0,8% през април. Икономистите очакваха ръст от 1%.

„Бизнесът продължава да харчи за ново оборудване, единствената загадка е защо не търсят персонал, който да работи на машините, които купуват“, заяви Крис Ръпки, старши финансов икономист в нюйоркския клон на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Поръчките за средства за производство извън тези за отбрана и без корабите, които се използват при изчисляването на БВП на САЩ, са нараснали с 1,4%, след като през април намаляха с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още