IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s предупреждава за италианските банки

Поставянето на рейтинга на страната под наблюдение е довело до подобни стъпки от агенцията и спрямо местните банки

16:57 | 24.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Moody’s предупреждава за италианските банки

Рейтинговата агенция Moody’s е понижила прогнозата си за 13 средно големи и по-малки италиански банки до негативна и предупреждава, че може да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на 16 други банки, след като миналата седмица обяви, че поставя рейтинга на страната под наблюдение с вероятност за понижение, пише Financial Times.

Стъпката, предприета от рейтинговата агенция следва рязкото понижение на акциите на италианските банки през последните дни. Предупреждението може да засегне и най-голямата италианска търговска банка Intesa Sanpaolo, както и Monte dei Paschi di Siena – трета по-размер на активите. Moody’s наскоро понижи рейтинга на UniCredit – най-голямата по активи италианска банка.

Италианският банков сектор се справи с финансовата криза по-добре от банките на други европейски страни, поради сравнително консервативната култура на кредитиране и високите нива на спестявания на италианците.

Това остават силни страни на италианските банки, но страховете за разпространение на дълговата криза от Гърция в съчетание с ниския икономически ръст на италианската икономика имат негативен ефект върху борсовото представяне на сектора.

Трябва да бъдат прибавени и опасенията на инвеститорите за капиталовата адекватност  и управлението на средно големите и по-малките банки и по-конкретно на Milanese mutual Banca Popolare di Milano, която тази седмица се очаква да се съгласи да повиши капитала си с 1,2 млрд. евро. по настояване на италианската централна банка.

Moody’s обяви, че разглеждането на италианския рейтинг с перспектива за понижение е довело до подобни стъпки и спрямо редица банки и техните дъщерни дружества, радващи се на сравнително високи рейтинги, често в категориите „AA“ или „A“.

UniCredit, поддържа капитал от първи ред (Tier 1) в размер на 8,58% от рисково претеглените си активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stamba69
преди 12 години
))))) много смешни коментари са двата по долу искате да кажете ,че виновни за лошото време са синоптиците ,които са го прогнозирали )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Точно така, вината за разпада на Еврозоната се далжи изцяло и само на Рейтинговите агенции.... Те първо набеждават дадена страна, че е фалирала отдавна и след това тя наистина фалирва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Ако няккой има вина за разпада на Еврозоната, това до голяма степен ще са така наречените Рейтингови агенции! Когата нещата са зле, тия *** ги правят още по-зле! Стигнаха дъното в оценките за Гърция, сега подхванаха и Италия! И какъв е резултата? => Загуба на доверие, понижение за еврото и т.н. Аз пък искам да си направя собствена агенция. Гърците ще ми плати няколко милиончета, ще им дам кредитен рейтинг ААА, или там който ми даде повече и ще съм си добре! И ако има някой, който изобщо ги слуша ще инвестира. Защо едни ги наблюдават, други направо им режат главите?!!?!?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още