IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отлага повишаването на ДДС за април 2014 г.

Данъкът ще бъде увеличен на два пъти, за да достигне желаните от премиера Йошихико Нода 10%

15:52 | 30.12.11 г.
Япония отлага повишаването на ДДС за април 2014 г.

Управляващата партия в Япония реши да отложи увеличаването на ДДС на 8% до април 2014 г. на фона на нарастващата опозиция, съобщи ВВС.

Комисия на Японската демократическа партия е решила също през октомври 2015 г. данъкът да бъде увеличен още веднъж. Увеличението трябваше да влезе в сила от април 2013 г.

Идеята на премиера Йошихико Нода бе чрез този ход да подобри състоянието на държавните финанси заради нарастващото ниво на държавния дълг, като намеренията бяха размерът на данъка да бъде удвоен.

Япония е страната с най-голямо съотношение на публичен дълг към брутен вътрешен продукт сред развитите икономики.

Отлагането на датата за увеличаването на данъка идва няколко дни, след като правителството предложи проектобюджет за следващата финансова година (започваща през април 2012 г.) на стойност 90,3 трилиона йени (1,2 трлн. долара).

Напрежението върху японските публични финанси се увеличава, докато страната се опитва да възстанови инфраструктурата и икономиката си след земетресението и вълните-цунами от март, като по оценки на правителството разходите се очаква да бъдат между 198 млрд. долара и 309 млрд. долара.

Според анализатори отлагането ще засили това напрежение. „В момента сме в разходно ориентирана икономика без съдържателна политика по отношение на данъчната реформа“, заяви Мартин Шулц от изследователския институт Fujitsu. Увеличаването на данъка би уравновесило бюджета, който правителството предложи“, добави той.

Планираното увеличаване на данъка бе сред най-горещо обсъжданите теми в Япония не само между управляващата и опозиционните партии, но и за обществеността.

Анализатори посочват, че макар хората да разбират, че Япония е изправена пред тежка ситуация, те искат правителството най-напред да намали собствените си разходи.

„Обществеността е срещу това, тъй като тя иска да види първо намаляване на разходите и реформи от страна на правителството, преди да даде подкрепата си за някакъв подобен ход“, твърди Шулц.

Налице са и опасения, че незабавно повишаване на данъците може да се отрази неблагоприятно на потребителското доверие в Япония и на икономиката като цяло. Според последните данни продажбите на дребно в страната са се понижили с 2,3% през ноември на годишна база, което увеличава опасенията за забавеното вътрешно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още