IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Влошаването на японските финанси застрашава кредитния рейтинг на страната

Япония се нуждае от план за понижаване на дълговете си, които до края на март се очаква да надхвърлят 13 трлн. долара поради разходите след земетресението, посочват от агенцията

11:57 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският премиер Йошихико Нода.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Йошихико Нода. Снимка: Ройтерс

Standard & Poor’s обяви, че администрацията на японския премиер Йошихико Нода не е направила достатъчно за овладяване на дълговата тежест на Япония - знак, че кредитната агенция вероятно се готви да понижи рейтинга на страната, пише Bloomberg.

„Състоянието на японските финанси се влошава с всеки изминал ден, с всяка секунда“, казва Такахира Огава, директор на S&P в Сингапур. Запитан дали това означава, че S&P е на път да понижи рейтинга на Япония, той посочва, че „може би е правилно да се каже, че страната е по-близо до това да изгуби рейтинга си.“

„Все пак влошаването на японските финанси се случва постепенно и затова не трябва да очаквате, че ще предприемем действия още днес“, допълва той. През април S&P понижи перспективата по рейтинга на Япония до негативна. 

Понижаване на АА- рейтинга на страната ще е удар за Нода, който сформира правителство през септември с обещанието да стабилизира японските финанси и да довърши възстановяването след земетресението през март. Не е реалистично да предполагаме, че Япония може да се измъкне от дълговите си проблеми, ако не е в състояние да контролира финансите си, казва Огава.

През август Moody’s Investors Service понижи рейтинга на страната с една степен до Aa3. S&P предприе подобна стъпка през януари, като Fitch Ratings също присъжда на Япония AA- с негативна перспектива.

Въпреки че за обслужването на дълговете си Япония се радва на рекордно ниски лихвени проценти, според доклад на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван в четвъртък, съществува риск от „рязък скок“ на доходността по японските облигации и това може да направи управлението на японския дълг неустойчиво.

Развитите страни се опитват да запазят доверието на инвеститорите на фона на задълбочаващата се финансова криза и надвисналата глобална рецесия. В четвъртък Германия не успя да привлече достатъчно оферти за продажбата на 10-годишни облигации, което наложи намесата на Bundesbank.

Огава посочва, че страната се нуждае от „цялостен план“ за понижаване на дълговете си, които според прогнозите на правителството до края на март ще надхвърлят 1 квадрилион йени (13 трлн. долара) поради допълнителните разходи по възстановяването след земетресението.

„Събитията в Европа показват, че когато в даден момент изгубите доверието на пазарите, ситуацията се влошава бързо“, казва Огава. „Политиците трябва да действат с разбирането, че времето за стабилизиране на японските финанси изтича. Ако не се действа бързо, да запазите доверието на пазарите ще стане дори още по-трудно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още