IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи мерки за стабилизиране на пенсионните системи на държавите от ЕС

Брюксел препоръчва увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране и подкрепа на допълнителните частни пенсионни схеми

12:40 | 17.02.12 г. 4
ЕК предложи мерки за стабилизиране на пенсионните системи на държавите от ЕС

Увеличаването на възрастта и необходимия трудов стаж за пенсиониране съобразно очакваната продължителност на живота, ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране и подкрепа за развитието на допълнителни частни пенсионни схеми са сред основните принципи и препоръки, залегнали в Бялата книга на Европейския съюз (ЕС) за пенсиите.

Според Европейската комисия (ЕК) мерките и препоръките от доклада ще осигурят финансовата стабилност на пенсионните системи на държавите от общността.

В доклада е посочено, че страните  са изправени пред тежки демографски предизвикателства и постоянен ръст на разходите за пенсии. От Брюксел са изчислили, че сега бюджетът на страните-членки в ЕС за пенсии е средно 10% от брутния вътрешен продукт (БВП), а към 2060 г. ще нарасне до 12,5% от БВП.

Пенсионерите представляват значителен и бързо растящ дял от населението на Еврообщността (120 милиона души или 24%), показват данните на Еврокомисията. Това се дължи основно на факта, че поколението от следвоенния бум на раждаемостта достига пенсионна възраст, а броят на работещите хора в трудоспособна възраст намалява.

През 2008 г. на всеки гражданин на ЕС над 65-годишна възраст са се падали четирима души в трудоспособна възраст (15—64 години). До 2060 г. това съотношение ще спадне на едно към две, като ефектът от застаряването на населението се утежнява допълнително от икономическата криза, посочват от Брюксел.

Основният извод в Бялата книга е, че са необходими допълнителни мерки за подобряването на устойчивостта на пенсионните системи в членките на общността, въпреки осъществените в последните години реформи в някои от страните.

Европейските власти са категорични, че трябва да бъдат предоставени повече възможности на възрастните хора да работят по-дълго. Затова ЕК препоръчва да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране. За работниците с високорискови професии страните-членки могат да предложат алтернативи, каквито са трудовата мобилност,   преквалификацията, адаптираните работни места и други.

Еврокомисията препоръчва още да се реформират здравните системи на държавите от общността и да се правят повече инвестиции в профилактиката, така че да се предотврати влошаване на здравословното състояние на работната сила в предпенсионна възраст.

Важно за успешната пенсионна реформа според европейските власти е и изравняването на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените.

ЕК смята, че е необходимо да бъде преразгледана регулаторната рамка за дейността на допълнителните частни пенсионни схеми, така че да се минимизира риска от загуби на средства заради рискови инвестиции е да се подобри качеството на финансовите продукти, в които се влагат парите от осигуровки на бъдещите пенсионери.

Европейските власти допълват, че пенсионните системи и тяхното реформиране е от компетентността на държавите-членки. ЕС може да подкрепи определени политики, свързани с реформата на пенсионните системи, със средства от Европейския социален фонд, да приеме законодателство за функционирането на вътрешния пазар, както и да координира политиките по програмите за обучение през целия живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
тея се засилиха да творят разни регулации, наредби, черни/бели списъци. малко след дъжд качулка цялата работа. ако цялата администрация си бяха вършили работата досега положението щеше да е къде къде по-добро.. за европа де. за нас е ясно, че винаги ще е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Аз пък имам рецепта за противопоставяне на ненаситната ламя, наречена пенсионна система: плащай малко (минималното задължително) - живей дълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
suniverse
преди 12 години
Пенсионна възраст 65 = 45% по-висока пенсияhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2012/02/16/white-paper-65/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Happy68
преди 12 години
"Европейските власти са категорични, че трябва да бъдат предоставени повече възможности на възрастните хора да работят по-дълго. Затова ЕК препоръчва да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране."Ако ни дават възможност да работим по-дълго, това би трябвало да означава, че е въпрос на избор от страна на възрастния човек, дали да работи повече. Но ако случайно "забрави" да избере, ЕК за всеки случай ще му ограничи тази възможност за избор, като му "ограничи възможността за ранно пенсиониране"Колко лесно се пишат/творят глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още