IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел стартира кампанията си с призив за бюджетни икономии

Никакви спасителни фондове няма да решат проблемите без мерки за понижаване на дълговете, подкрепи немския канцлер финансовият министър Шойбле

11:45 | 17.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел стартира кампанията си с призив за бюджетни икономии

Германският канцлер Ангела Меркел стартира предизборната си кампания в най-населената германска провинция с призив за бюджетни икономии, които тя определи като основно средство за овладяване на европейската дългова криза, съобщава Bloomberg.

„Става въпрос за това да сме в състояние сами да определяме бъдещето си“, заяви Меркел пред гласоподаватели в град Мюнстер, Северен Рейн-Вестфалия. Европейските страни, които имат дългови проблеми „до такава степен са зависими от финансовите пазари, че вече не са в състояние да взимат самостоятелни решения. Трябва да внимаваме повишаващите се лихви по-нашия собствен дълг да не ни доведат до подобно положение тук в Германия“, допълва тя.

Коментарите на Меркел потвърждават досегашния фокус на германското правителство върху идеята за строг контрол на дълговите нива и дефицитите, в момент когато партията й се опитва да спечели избори в две германски провинции.

Нейното послание беше подкрепено и от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който заяви, че никакви спасителни фондове или финансови защитни стени „няма да решат проблемите“, без решителни мерки за понижаване на дълговите нива и повишаване на конкурентоспособността – фундаменталните причини за кризата.

„Ето защо страни с твърде голям дълг, включително Германия, трябва да се освободят от него“, казва Шойбле в интервю за германската телевизия SWR. „Също така страните с ниска конкурентоспособност трябва да станат по-конкурентоспособни.“

„Трябва ни и общоевропейска финансова политика – фискален пакт. Ако всичко това не е достатъчно, ще издигнем и защитна стена. Но ако единственото което построим е тази финансова стена, тя може да струва и 10 трлн. евро и пак да не реши проблемите“.

Вчера еврото поевтиня под 1,30 долара за първи път от февруари, след като доходността по испанските облигации достигна рекордни за 2012 г. нива.

Кредитните суапове за защита от фалит (CDS) по испанския дълг поскъпнаха за втори пореден ден, разкривайки 37% вероятност за фалит на четвъртата по големина икономика в еврозоната. Цената за кредитирането на Испания достигна нивата, които накараха други страни от периферията на еврозоната да потърсят финансова помощ.

Германия е подложена на критики за своята антикризисна политика от икономисти, като носителя на нобелова награда Пол Кругман. Испания се нуждае от ново лекарство за своята болест, тъй като историята „по никакъв начин не пасва на моралните поучения, така популярни сред европейските политици и особено в Германия“, пише Кругман в коментар за New York Times, озаглавен „Европейското икономическо самоубийство“.

Миналата седмица в Берлин милиардерът инвеститор Джордж Сорос заяви, че вдъхновеният от Германия фискален съюз, целящ да въдвори бюджетна дисциплина, не може да проработи в сегашната си форма и че „еврото е повредено и трябва да се ремонтира“. 

„Знам за опасенията на Сорос, но не ги споделям“, коментира Шойбле. 

Изборите в Северен Рейн-Вестфалия ще се проведат на 13 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Наш Иван има много по-точни попадения от всички тях взети заедно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Големите светила започнаха да атакуват политиката на Германия . Явно Германия е на правилния път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още