IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в Европа може да бъдат принудени да печатат още пари

От МВФ призовават за допълнително разхлабване на монетарната политика на ЕЦБ и за продължаване на програмата за изкупуване на държавни облигациии

11:59 | 19.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Централните банки в Европа може да бъдат принудени да печатат още пари

Инфлацията е проблем и във Великобритания, като данните показаха, че се е ускорила през март за първи път от 6 месеца. Според Вики Редууд, главен икономист за Великобритания в Capital Economics, стенограмата от последното заседание на Английската централна банка показва, че вливането на ликвидност за момента може и да е прекратено, но не е отхвърлено като възможност по принцип.

„Смятаме, че допълнително изкупуване на активи е вероятно преди края на годината, тъй като икономическото възстановяване отново разочарова. Но шансовете Комисията за монетарна политика да не гласува в полза на такова развитие през май нараснаха“, добави тя.

Уязвимостта на икономиката, а също и дълговата криза, която не дават признаци на отслабване, след като мерките на строги икономии доведоха държавите от периферията на еврозоната до тежка рецесия, най-вероятно ще накарат ЕЦБ да се замисли отново за твърдата си позиция в борбата с инфлацията и ще я принуди още веднъж да развърже кесията, посочват анализатори.

Междувременно португалският премиер написа в британския вестник Financial Times, че страната му може да не успее да се върне на капиталовите пазари през 2013 г., както се очакваше досега, а Италия отложи с 2 години целта си да постигне балансиран бюджет и повиши прогнозата си за бюджетния дефицит за тази година.

В поредното притеснително развитие, което показа в колко трудно положение е изпаднала Испания, лошите кредити на банките в страната нараснаха до 8,2% от общото им портфолио през февруари, което е най-високото ниво от октомври 1994 г., на фона на спада в цените на жилищата.

Дори държави, които не са в епицентъра на неприятните развития, вероятно ще пострадат, предупреждават анализатори.

Във Франция разходите за труд са най-високи от всички икономики в еврозоната, а разходите за заетите, освен заплатите, като например данъците за социалното осигуряване, са „двойно по-високи от тези в Германия, а от 2000 г. разходите на един зает са нараснали с 20% спрямо тези в Германия“, пишат анализатори на  Credit Suisse.

„Франция е на второ място по затвореност на икономиката в еврозоната след Гърция, а по този начин се възползва по-малко от слабото евро или световния икономически подем“, добавят те.

Анализаторът на Barclays Capital Джулиън Колоу отбелязва, че Международният валутен фонд в последната си Световна икономическа прогноза вижда риск от „нова остра криза в Европа“ и че от финансовата институция призовават за допълнително разхлабване на политиката на ЕЦБ и за продължаване на нейните операции за дългосрочно рефинансиране и програмата за изкупуване на облигации.

„По наше мнение подобни предложения (които повтарят някои препоръки, направени от нас досега) биха били разумен начин за отслабване на част от рисковете в еврозоната“, каза Калоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
При условия на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари финансово управление, Централните банки каквото да правят не е възможно да осигурят успешно премахване на стопанска криза.Сътветните Централни банки за обречени жертви на кризата и колкото повече работят толкова по-голяма криза ще се развие. Зависимостта е:1/ Заради НЕПЪЛНОЦЕНЕН начин на финансово управление се развиват стопански диспропорции.2/ При запазване на този управленски недъг, колкото повече Централните банки подпомагат стопанския живот и се създава по-голям брутен вътрешен продукт толкова повече се разрастват тези диспропорции.3/ Уголемените диспропорции от сегашна финансова грешка предизвикват управленски трудности и (при достатъчно време) криза.За успешно преодоляване на криза е потребно премахване на причината, която я създава.Да 24 часа след като се приложи финансово управление, което е ГОДНО за евро кризата в Еврозоната ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още