IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Империята на Карлос Слим навлиза в Европа

Придобиването на активи по време на икономически спад е „типично“ за Слим, коментира анализатор

13:37 | 09.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мексиканският милиардер Карлос Слим.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мексиканският милиардер Карлос Слим. Снимка: Ройтерс

Офертата на мексиканския милиардер Карлос Слим за изкупуване на дял в холандска телекомуникационна компания вероятно представлява първа стъпка от по-мащабни планове за навлизане в Европа, където дълговата криза предлага интересни инвестиционни възможности, пише Ройтерс.

America Movil, телекомуникационната група, която стои в сърцето на империята на Слим, иска да купи до 28% от холандската KPN.

През последното десетилетие 72-годишният милиардер беше фокусирал операциите си в Латинска и Северна Америка, акумулирайки състояние от над 60 млрд. долара. За успеха на бизнеса му помогна ускореният икономически растеж в страни като Бразилия.

След като създаде империя, простираща се от САЩ до Чили, с офертата си в Холандия Слим залага, че европейската икономика е на път да се възстанови.

В края на 2008 г. Европа изплува от глобалната финансова криза, но изпадна в дългова криза. Последвалият спад на цените на активите привлича богати инвеститори като Слим.

„Това е идеалният момент за Слим“, казва Хосе Мартинез, личен биограф на легенадарния инвеститор.

„Холандия е само първата от офертите“, допълва той.

America Movil вече притежава почти 5% от KPN и Слим предложи да плати 8 долара за акция, за да увеличи дела си в компанията до 28%. Офертата възлиза на 3,5 млрд. долара.

Придобиването на активи по време на икономически спад е „типично“ за Слим, който винаги е искал да си проправи път в Европа, каза Мартинез.

Слим положи основите на своята империя като изкупи активи в Латинска Америка, след като инвеститорите се паникьосаха след спукването на dot-com балона през 2000 г.

През февруари пък в пресата се появи информация, че Слим разглежда и Турция като потенциална инвестиционна дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Persefona
преди 12 години
Колкото повече пари имат, толкова по-алчни стават. За този Слим съм чувала , че много изгърбва подчинените си и е бил жесток човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още