fallback

Големите банки в Европа се обединяват срещу водещите рейтингови агенции

Някои от финансовите институции настояват да се промени културата на разкриване на информация от S&P, Moody’s и Fitch

10:27 | 16.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Финансовите директори на около 20 от най-големите европейски банки днес ще обсъдят план за прекратяване на господството на трите водещи рейтингови агенции, съобщи FT.

Някои от финансовите институции настояват да се промени културата на разкриване на информация от страната на Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch.

„Те получават привилегирована информация“, коментира анонимен източник на изданието, запознат с плана, който ще се обсъжда на днешната среща. „В бъдеще те може би трябва да получават стандартен пакет информация“, коментира източникът на изданието.

Участниците в срещата ще дискутират и темата за ликвидността на банките.

В последно време световните банки са поставени под силен натиск от агенциите за кредитен рейтинг. В понеделник Moody’s свали кредитния рейтинг на 26 италиански банки с между 1 и 4 стъпки. В следващите седмици се очаква агенцията да обяви понижаването на рейтингите и на други финансови институции.

Напоследък много компании обявиха, че смятат да стартират свои рейтингови агенции. Консултантската компания Roland Berger и дружеството с нестопанска цел на Bertelsmann media group например се опитват да наберат средства, за да създадат рейтингова агенция, която да оперира в Европа.

Не са малко предишните опити да се направят рейтингови агенции, които да са също толкова мощни, колкото S&P и Moody’s. Преди време канадската DBRS например отвори офис в Лондон, тъй като очакваше заради новите регулации финансовите институции да ползват услугите на повече агенции.

Германското и други правителства пък обмислят създаването на финансирани от държавата агенции за кредитен рейтинг, макар че критици поставят под съмнение доверието на пазара към подобен модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още