IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на еврозоната - разпад или фискален съюз?

Необходимо е да се изпълнят четири условия, за да оцелее европейският валутен блок, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times

15:17 | 28.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Бъдещето на еврозоната - разпад или фискален съюз?

Еврозоната достигна точката на раздвоение. Ако Гърция бъде принудена да се откаже от еврото, европейският валутен блок ще мутира от паричен съюз в западнало валутно обединение, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

След такъв развой на събитията може да се очаква масово оттегляне на чужди инвестиции, кредитна криза и голям устойчив спад на икономиката. Няма начин еврозоната да оцелее след този шок, като последствията ще бъдат катастрофални за Гърция, посочва анализаторът.

Ако еврозоната иска сама да се спаси, то трябва да бъдат въведени четири мерки. Това може и да не се случи незабавно, но е необходим твърд политически ангажимент.

Първо, необходими са недвусмислени гаранции, че в случай на разпад на еврозоната депозитите ще бъдат възстановявани в евро по линия на схемата за гарантиране на вложенията.

Второ, трябва да се основе финансирано от еврозоната звено, което да има правомощията да прави принудителна рекапитализация на банки без възможност да се налага национално вето. Важно е това да обхваща всички банки, а не само най-уязвимите и най-големите, отбелязва Мюнхау.

Възстановяването на доверието освен това трябва да бъде придружено от по-нататъшно централизиране на банковата регулация и надзор.

Трето, нужно е емитирането на общи еврооблигации, което би означавало, че затруднената държава би се отказала донякъде от суверенитета си.

Четвърто, да се направи промяна в мандата на Европейската централна банка (ЕЦБ), като се включи конкретна отговорност за финансовата стабилност и се гарантира, че ЕЦБ няма да има ограничения при управлението на операциите на вторичния пазар.

За да се изпълнят първото и второто условие е необходимо ново законодателство, но без да се променят европейските договори. Освен това двете точки трябва да бъдат изпълнени веднага. За третото и четвъртото условие поне засега е необходимо да се заяви намерението за промяна на европейските договори, тъй като процесът би отнел време.

Мюнхау припомня, че миналата седмица лидерите на държавите-членки на Европейския съюз за първи път обсъждаха по-конкретни мерки за решаване на дълговата криза, макар и да не стигнаха до точни и ясни решения.

Анализаторът посочва, че това е напредък, но проблемът е, че вероятно реакцията е твърде закъсняла.

Ако все пак Гърция остане в еврозоната, а четирите условия, описани по-горе, не бъдат изпълнени, страната най-вероятно ще обяви фалит до година-две. След това може да се очаква Испания да поиска спасителна помощ по линия на постоянния механизъм на еврозоната, за да рекапитализира банките. Вероятно след Испания и Италия ще се обърне за финансиране към постоянния спасителен фонд.

Това обаче ще наложи вдигането на тавана на постоянния стабилизационен механизъм до 2-3 трлн. долара, предупреждава анализаторът.

Възможностите за еврозоната са няколко – незабавен разрив след напускане на Гърция, поемане по тежкия път на изграждането на устойчив фискален съюз или увеличаване на стабилизационния механизъм.

Според Мюнхау европейските лидери ще опитат последното, но тази мярка също е обречена на провал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Федерация Земя? Едва ли. Светът е все по-голям, не забравяйте новите икономики на Азия и лат, Америка. Те няма да влязат в "запад(ащото)ното' световно правителство. Скоро (след 10-20 г.) няма да ги интересува "стария" свят. Ние сме "старите", младите ще се оправят, както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
...Федерация Земя???... това отдавна го има във холивудските филми...сега вече фантастиката се превръща в реалност....болезнено е, но ще става още по-болезнено, когато центъра загуби реална представа за периферията...нищо ново...просто мащабите стават по-ужасяващи и проблемите също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Нека да е така. Само да не се стига до масови войни от провала на централизациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Eon
преди 11 години
Добре познатата тактика от хилядолетия насам. Централизация, централизация и пак централизация. Няма да коментирам дали това е добре или зле, бъдещето ще покаже. Схемата на действия обаче е ясна. За да се приеме някаква непопулярна идея от народа (народите) и за да се приложи без много съпротива трябва да се следват три точки:1. Създай проблем.2. Предложи решение на проблема.3. Имплементирай непопулярната мярка като решение на проблема.на 100% съм сигурен, че каквото и да стане с Гърция, последвалото ще е още по-голяма централизация, което накрая ще кулминира в СЕЩ (Съединени Европейски Щати). Първо се започна от общата валута, след това ще има централизация на банковата система и след това политическа такава. Тези планове не се правят от днес за утре и са заложени от преди много време.Същото нещо ще видим и с Азия и най-вероятно на финален етап с Африка и Южна Америка.Финалът ще е световно централно правителство с единна световна валута и централизирано управление.Честито:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Нека в ЕЗ влязат всички страни на ЕС. Нека ЕЦБ напечата още 100 трл. евро. Нека живеем всички в охолство 5-10 години. Поне после преди да умрем, ще можем да разправяме, че сме имали 10 прекрасни години в живота си. Булшит-а е пълен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
sisiko
преди 11 години
Глупости. И тоя му плаща някой който е продавал яко CDS-и за фалит на Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
venziko
преди 11 години
Ако гърция излезе от еврото. Еврозоната може да се разпадне. инфо в http://venziko.blog.bg/biznes/2012/05/28/na-es-ne-e-izgoden-bankrut-na-gyrciia.960128
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още