IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел може да отстъпи за еврооблигациите?

Международните партньори на Германия и опозицията в страната оказват натиск върху канцлера да преразгледа позицията си за солидарната отговорност за дълга

09:00 | 26.05.12 г. 2
Меркел може да отстъпи за еврооблигациите?

Канцлерът на Германия Ангела Меркел вероятно ще направи компромис за солидарната отговорност за дълга в еврозоната, след като италианският премиер Марио Монти каза, че ще помогне на Германия да действа “в името на общото благо на Европа”, предаде Bloomberg.

Ветото на Меркел върху участието на Германия при емитирането на общи еврооблигации попадна под огъня на международните й партньори, както и на германската опозиция.

Германският канцлер отказа да се присъедини към емисия на общи еврооблигации по време на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), която се състоя на 23 май в Брюксел. Говорителят на Меркел Щефан Зайберт коментира, че “правителството е резервирано дали от правна гледна точка солидарната отговорност за националните дългове е в съответствие с европейските договори”. 

Михаел Майстер от Християндемократическия съюз на Меркел също посочи, че солидарната отговорност противоречи на европейското право и конституцията на Германия. Той допълни, че ако се стигне до споделяне на дълга, трябва да се променят европейските договори и германската конституция.

Междувременно обаче опозиционните партии в Германия поискаха канцлерът на страната да преразгледа предложението им за споделяне на дълга на държавите от еврозоната.

Планът на германската опозиция беше публикуван още през ноември миналата година. В него се предвижда създаването на Европейски фонд за обратно изкупуване на облигации в замяна на конституционни ангажименти за икономически реформи.

Германското правителство и опозицията се споразумяха да се проведат допълнителни дискусии по предложението, които ще започнат от 13 юни.

Фондът, който се планира да е подкрепен от златните резерви на държавите от еврозоната, ще е на стойност 2,3 трлн. евро и ще действа в продължение на 25 години. Страните, които се присъединят към фонда, ще могат да прехвърлят към него дълг в размер на до 60% от брутния им вътрешен продукт (БВП), като за тези задължения всички държави ще са солидарно отговорни.

Според мнението на италианския премиер Марио Монти отказът на Ангела Меркел да приеме идеята за общи еврооблигации не е в интерес на Германия.

Към мнението на германския канцлер обаче като че ли клони премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Според него идеята за солидарност не е намерила кой знае каква подкрепа.

Ангела Меркел освен това свика среща в Берлин в опит да осигури приемането на европейския фискален пакт и свързаното с него законодателство преди лятната ваканция на парламента, която започва на 6 юли. Канцлерът на Германия се опитва да успокои гнева на опозицията заради подкрепяните от нея мерки за строги икономии и да си осигури две трети от гласовете на депутатите, необходими за приемането на новия европейски договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 11 години
Баба Германка ако се ушие с общи облигации ще вътри дори себе си. Разбира се това може да е медиен ход и за малко количество щото Еврозоната го е закъсала яко и и трябва поне една положителна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още