IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел се плъзга към политическа изолация

Идеята на Франсоа Оланд за стимулиране на растежа намира все повече привърженици сред държавите от Г-8

16:24 | 18.05.12 г. 13
<p>
	<em>Политиката за строги икономии, проповядвана от Ангела Меркел, губи привърженици. Снимка: Ройтерс</em></p>

Политиката за строги икономии, проповядвана от Ангела Меркел, губи привърженици. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел може да изпадне в изолация по време на срещата на лидерите на Г-8, след като САЩ приветстваха „еволюцията на дебатите за Европа и икономическия растеж“, пише FT.

Том Донилон, съветник на американския президент Барак Обама по националната сигурност, коментира, че "Америка приветства развитието на европейската дискусия за растеж и работни места.

Срещата започва в петък вечерта, като в дневния ред присъстват Иран, Сирия, Афганистан и Северна Корея. Ситуацията в еврозоната след изборите в Гърция от 6 май обаче се очаква да засенчи всички останали разговори, отбелязва изданието.

„Това е среща за кризата в еврозоната. Темата ще доминира в разговорите“, коментира Хедър Конли, бивш служител в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

По време на срещата на Г-8 първите си стъпки на международната сцена ще направи и новоизбраният френски президент Франсоа Оланд. Той ще търси подкрепа за призивите си за стимулиране на икономическия растеж в Европа, след като разкритикува водената от Германия политика за строги икономии.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се надява да поправи обтегнатите взаимоотношения с Франция. Очаква се Камерън да подкрепи предложенията на Франсоа Оланд.

Изданието отбелязва, че италианският премиер Марио Монти също е по-близо до позицията на френския президент за стимулите за растеж, отколкото до позицията на германския канцлер за бюджетни съкращения.

Схващането на Монти, че държавните дългове могат да се ползват за инвестиции, но не и за текущи разходи, обаче притеснява Берлин.

Дни след срещата на Г-8 предстои събиране и на лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС). Очаква се тогава политиците да представят конкретни предложения за стимулиране на икономическия растеж в Европа.

Едно от предложенията предвижда Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да отпусне 10 млрд. долара за мащабни инвестиции. Тъй като вътрешните правила на банката не допускат финансирането на неустойчиви проекти, европейските лидери обмислят да използват бюджетни средства, за да гарантират кредитите от ЕИБ. Така ще бъдат освободени и повече средства за държави като Гърция.

Очаква се лидерите на еврозоната да подкрепят и плана на Европейската комисия за създаването на т. нар. “project bonds” - дълг, гарантиран от всички държави на еврозоната, с който да се наберат средства за изграждането на инфраструктурни проекти в засегнатите от кризата региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Да само прости хора като тебе го разбират такива като супертърговеца, ако имаш малко по-високо нищо на интелект и познания няма как да видиш нещо смислено в неговите фригидни фантазии, които могат да се случат само в сънищата на финансовите "гении". Жалко ми е за толкова много хора във винансовата сфера, че ще останат на улицата, но уви те вече не са нужни на икономиката и ще бъдат изтласкани някъде в периферията и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Решенията не са гимнастики с печатането на пари. Поне не и дългосрочните решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
За съжаление никой не те разбира. За огромно съжаление.Меркел ще разбере, при това по трудния начин, че инатлъците и са и изиграли много,много лоша шега. Никой няма да я запомни като радетелката за икономическа и фискална консолидация, а като злобна, дърта и фригидна германска лелка, която се грижи само за стола си и подкрепящите корпорации. И ще са правиДа, така е - много са малко фирмите като Мийле, които продължават да държат на качеството. Повечето германски продукти са произведени в Китай, а и да не са - сглобени са от китайски,индийски и какви ли не части .И пак са ***. Защото ако не са - фабриките трябва да затворят след 1 година. Точно така е - лихвите трябва да станат 0.25, а ЕЦБ да изкупи облигации. Не в размера на ФЕД / които са *** от космически мащаб/, но все пак трябва да отвори малко бента. Това е - друг път нямзЗа съжаление никой не те разбира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Хм, като гледам колко и какви "глобални" и "икономически" и прочие прозрения....Не се ли разбра , че по веригата човек-производство/на ВСИЧКО/-консумация, освен размяната на пари има и едни нормални природни закони. По първо звено от веригата - всички имат по един г.., една уста, ....и т.н. По второ звено - два аспекта, свръхпроизводство на йефтин ***/стоки, услуги и прочие/, повече отколкото може да се потреби. ОГРОМНО ВРЕДНО въздействие на човека върху ЗЕМЯТА. По трето звено - е, *** се много хора....Та със спекулации и финансово-монетарни инструменти - ТЦ. Мноооого мързелив свят се навъди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
`ич биля не е щракнал. Айде стига с тея промивки. НЕ е нужна никаква глобализация и то се вижда в момента. Нека си има общи, резервни и к`вито и да е валути, ама КОМУНИ не могат да съществуват дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
С общи еврооблитации дълговите проблеми се решават изключително лесно и коректно , не е необходимо да се свие дълга два пъти..достатъчно е лихвата да падне два пъти и дълговете няма да изсмукват парите от бюджетите. Просто трябва да се отпуши пътя към ниските лихви и Меркел да се махне от него , тези печалби на кредиторите от високи лихви в момента , ще им излязат през носа впоследствие. Гърка правилно казва да се преустанови печеленото от лихви по дълговите книги от немските банки. Маржа между икономическия ръст на Германия в проценти и лихвите по дълговите книги е огромна пропаст. Стига вече с това изнудване , че и немците произвеждат едни *** и печелят от тях защото са си осигурили фиктивния пазар на задлъжняващите европейци. Икономиките на другите държави взети заедно са 5 пъти по големи от немската , а ако тя е с реалните си размери би била 10 пъти по малка от тях..е не може да диктуват на всички това което на тях най им оттърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
+++++++++++++++++++Цоциалитите като видяха, че пазарът се отдръпна и не ще да им дава заеми, веднага скочиха да искат от немците.Впрочем още Макиавели го е обяснил, че ако ще се харчат пари за да поддържаш доброто си име, гледай парите да са на другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Пари има и сега, просто цените са високи. Печатането на пари прецаква коректните платци. Харченето може да стане и на по-ниски цени от сегашните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 11 години
Просто трябва глобализацията, час по-скоро да премине в умерена протекция. Всичко друго е като да наливаш вода в продънена каца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Pitashtia
преди 11 години
Всички печатат по един или друг начин. Ако всички започнат и да затягат коланите, а работниците да бачкат без пари, кой ще харчи? Щом има мравки трябва да има и щурци. Този 1% милионери не успява сам да похарчи достатъчно, нито има интерес да инвестира при свиваща се икономика. Нали всеки бизнес план започва с маркетингово проучване на пазара и тенденциите, а те почти във всички сектори не са добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още