IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Контролирано“ напускане на еврозоната от Гърция е невъзможно

То ще причини банкова криза, която ще се усети по цял свят и ще продължи години, коментира анализатор на Royal Bank of Scotland

11:38 | 16.05.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Контролирано“ напускане на еврозоната от Гърция е невъзможно

Докато все повече анализатори и политици обсъждат евентуалния развод между Гърция и еврото, а самите гърци се опитват да сформират работещо правителство, вероятно е време да се подготвим за реалността, която ни очаква, след като доскоро „немислимото“ се окаже факт, пише Мурад Чудхри, анализатор на Royal Bank of Scotland, цитиран от CNBC.

Не трябва да си правим илюзии. Напускането на Гърция ще бъде много, много болезнено за Европейския съюз (ЕС) и всички останали. То ще причини банкова криза, която ще се усети по цял свят и ще продължи години. 2008 г. ще се повтори, но последствията ще са експоненциално по-сериозни.

Защо, питат привържениците на драхмата? Поради архитектурата на банковия сектор. Изтичането на капитали от Гърция ще доведе до банкова паника, което означава, че гръцката банкова система ще трябва да бъде национализирана.

Ефектът върху останалите страни от ЕС ще бъде жесток и това, че гръцката икономика представлява малък процент от икономиката на ЕС е без значение.

Междубанковият пазар ще пресъхне. Централните банки ще трябва да осигурят допълнителна ликвидност, а някои банки просто ще фалират.

Факт е, че икономиката на страната е в усмирителна риза и не може да се развива, докато е в еврозоната. Гърция е структурно непригодна да участва в един валутен съюз с Германия и Холандия. Това обаче беше така и през 2001 г., когато Гърция се присъедини към еврото. Първичният грях беше извършен тогава и сега е време да си понесем последствията.

За да бъде спасена еврозоната в сегашния си вид, европейският данъкоплатец ще трябва да плати. Това означа, че гръцкият дълг трябва да бъде отписан напълно и всичко да бъде стартирано отначало (евентуално под някаква форма на фискален съюз).

Струва ли си еврото да бъде спасено? Това не е задължително, но като цяло да, за да бъде избегната икономическа депресия, която може да продължи десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bubblehead
преди 11 години
Патилане по полека с катастрофите... начи една част поне от тия пари дето гърците теглят от банките идват у нас точно, и то точно защо финансово Гърция и България се намират на различни краища в Европа а географски, ах колко удобно, са една до друга ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
Патилан
преди 11 години
Нека да е ясно......Гърция няма никакво значение. Гърция е проблем, заради дълговете на другите, от чийто крах ще се срути еврозоната, и цялата световна финансова система. Гърция има по-малък дефицит от САЩ. Гърция НЕ може да събори еврото, ако ще утре някой да я изтрие с гумичка от лицето на Земята. САЩ, ЕС и Япония са затънали в чудовищни дългове, но по-важното е, че изобщо не променят системата, която генерира дългове. Цялата книжно-парична система е една пирамида, а Гърция е само първия проблясък в мозъците ни, че нещо не е наред... Грехът на Гърция не струва нищо, ако ги нямаше греховете на другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Патилан
преди 11 години
Идва краят на финансовата пирамида в която живеем. Според местната преса само за един ден гърците са изтеглили 1,5 млрд. евро от банковата система. В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Само 3 хиляди гръцки богаташи, банкери, спекуланти и инвеститори са източили гръцката държава и държат 700 милиарда евро в швейцарски банки. Само тия пари без имотите им са достатъчни, за да се платят дълговете на Гърция и може да се конфискуват. А политиците на ПАСОК и Нова демокрация трябва да бъдат съдени и в затвора, защото са участвали в грабежа като брокери. Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си??? А катастрофалното фискално положение на Еврозоната как да бъде поправено? МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!Банковата паника и тегленето на влогове в Гърция може да се пренесе и в България заради гръцките банки в София и тогава и България ще фалира.Контролирано напускане на еврозоната от Гърция е невъзможно По вероятно е Контролирано разпадане на еврозоната!!!Незнам дали през 2012 г. ще настъпи края на света, но със сигурност ще настъпи началото на края на ЕС. "Свободата Санчоооо, свободата ......" !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Аман от островни коментари - не ги четете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Пълни глупости. Откъде ще дойде тоя апокалипсис? Гърция има дълг от 500 млрд. евро, а ЕЦБ наля за три месеца 1 трлн. ликвидност. Вижте Euribor-a - той е на уникално ниски нива и продължава да пада. Ликвидност да искаш. Е, някои гръцки банки може да фалират ама голям праз. А може и да не фалират ако управлението реши - ще ги финансират с драхми колкото искат и ще си плащат борчовете към чужбина. Е, ще надуят курса на еврото и гърците ще реват заради инфлацията ама на кого му пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Стига фишеци. Ако излизането е толкова апокалиптично, как оставането е по-леко? Кое ще компенсира негативите генерирани от оставането? Някой иска да запази статутковото без да прави реформи и пуска фишеци. Ако напускането на една страна *застрашава* глобалната финансова система, значи системата не е замислена както трябва и има нужда от сътресение за да се реформира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Всяването на страх и ужас пак е на мода! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още