IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на Гърция от еврозоната изглежда управляемо, а не катастрофално

Анализаторите вече се питат дали Гърция представлява системен риск за еврозоната, или е само политически проблем за останалата част от Европа

11:30 | 09.05.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Излизането на Гърция от еврозоната изглежда управляемо, а не катастрофално

Отхвърлянето от гръцките избиратели на политическите партии, подкрепящи спасителната финансова помощ за страната, на изборите в неделя увеличи шансовете Гърция да напусне еврозоната, но този безпрецедентен ход изглежда по-скоро управляем, отколкото катастрофален за валутния съюз, посочва в свой анализ Ройтерс.

Някои банки повишиха оценката си за вероятността Гърция да напусне еврозоната. Но след година на вливане на ликвидност от централните банки и на освобождаване на инвеститорите от облигации, емитирани от силно задлъжнели държави от еврозоната, те твърдят, че щетите могат да бъдат ограничени.

В понеделник, първият ден след изборите, имаше разпродажби на испански и италиански държавни облигации, еврото поевтиня, а акциите на европейските компании загубиха част от стойността си. Въпреки голямата несигурност обаче част от тези активи се възстановиха донякъде в края на деня.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
„Това ни кара да се чудим дали Гърция продължава да бъде системна заплаха и дали представлява нещо повече от чисто вътрешен проблем, като е само политически проблем за останалата част от Европа“, заяви Валентайн ван Нойвенхойцен, ръководител на стратегическия отдел в ING Investment Management.

"Освен ако кризата не се прехвърли в Испания и Италия, не е вероятно това да се превърне в истински проблем, който да разклати основите на еврозоната като цяло“, добави той.

Безизходното положение в Гърция увеличи риска от евентуално второ преструктуриране на дълга на страната. То се създаде, когато гласоподавателите, изтощени от строгите икономии, отказаха подкрепа за двете основни политически партии в страната, подкрепящи спасителната финансова програма.

Американската банка Citigroup увеличи оценката си за вероятността Гърция да напусне еврозоната до между 50% и 75% при досегашна оценка от 50%. Валутният стратег в банката Валентин Маринов заяви, че нейните икономисти очакват това да се случи в рамките на следващите 12-18 месеца.

В момента основна част от емитирания гръцки дълг се държи от Европейската централна банка, от гръцките банки и от спекулативни инвеститори като хедж-фондове, което понижава риска за еврозоната като цяло.

„От тази гледна точка има вероятност Гърция да бъде оставена да продължи по свой път, какъвто и да бъде избран от гръцкия народ, а процесът може да бъде управляем за останалата част от Европа“, заяви валутният стратег на Rabobank Джеймс Фоли. „Чрез организиране на кръгова отбрана и ограничаване на експозицията, щетите, които Гърция може да нанесе, са доста по-малки“, добави той.

Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
ЦИТАТ : Аржентина имаше и има природни ресурси и суровини, които се търсят на международните пазари, а Гърция - камънаци.--------------Освен "камънаци" - термин твой , Гърция има нещо много по-ценно : Ако не греша (мисля , че към 2009 год беше така), Гърция е на IV място в Света по бруто регистър тонове на търговски флот а това е.........не знам дали знаеш .......доста по-страшно от суровинния монопол . И ако репликираш ,че флотът им е частен , ще си прав , но всичко е свързано , така че никой от никакви Еврозони няма да излиза - обратното , ще им се удовлетворят почти всички искания , докато неусетно всичко си дойде на мястото .С подобни упражнения са вдига пушек за публиката но този флот рано или късно ще продължи да оперира .......... под друг флагФлотът е консуматор на петрол а в Гърция има .........както казваш - камънаци ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
silvergreen
преди 11 години
Интересно ми е дали например ще се върнат на начално положение - примерно работни права в Европа, пътуване без визи итн. Понеже ако ще правят нещо, да го правят както трабва. Разказаха играта на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Сравнение с българските заплати е неуместно - ние изобщо не сме какъвто и да е модел за подражание. Важно е гръцките заплати да паднат значително спрямо средноевропейските. Естествено,паралелите с Аржентина не могат да са пълни - Аржентина имаше и има природни ресурси и суровини, които се търсят на международните пазари, а Гърция - камънаци. НО, Гърция има туризъм. Не че това е достатъчно, но все пак има и нещо хубаво в цялата работа - гърците най-после ще трябва да научат думичката "работа" и да се опитат да спечелят някой и друг лев с труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Не може да се сравнява много много Аржентина с Гърция. Единствено вярното е, може би, че наистина след като за 2 години преживеят хиперинфлацията, после все ще са на +.. но съмнява ме заплатите им да са тогава по-големи от българските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Аржентина направи точно това преди 10 години и след като показа среден пръст на кредиторите си и си отвърза валутата - след 2 години беше на растеж...Бюджетът на гърците си е тяхна работа. Да се научат как се връзва. А докато чакат само пари за закърпване на положението ще затъват още повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 11 години
И какво му е контролируемото? Ако още малко да си поиграят на избори и ще обявят мораториум върху плащанията на външния си дълг.. После ще трябва да си връзват бюджета за дълги години напред сами... И после българските заплати ще им се виждат големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още