IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Еврозоната трябва да се свие, за да оцелее

Европейските лидери трябва спешно да предефинират историческия проект за единна европейска общност, смята изпълнителният директор на Pimco

18:26 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Еврозоната трябва да се свие, за да оцелее

Нефункциониращата политическа система допълнително подкопава гръцката икономика, пише Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company, най-голямото семейство от облигационни фондове в света, в коментар за Financial Times.

Гърция вече е поразена от спад на потреблението, нарастваща безработица, все по-масивно изтичане на капитали и неплатежоспособност. Последствията са многостранни и се усещат далеч отвъд пределите на страната.

Европейските лидери трябва спешно да предефинират историческия проект за единна европейска общност, тъй като алтернативата е все по-хаотична. Това е жизненоважно за дългосрочната стабилност на Европа и глобалната икономика.

Преди седмица гръцките избиратели отправиха три шокиращи послания към политическия елит на страната: те недвусмислено порицаха традиционните партии; предпочетоха маргинални политически сили, които ентусиазирано искат да скъсат с миналото, но нямат рационални планове за бъдещето; и изразиха недоволство от икономическите политики, причиняващи им страдание, но непредлагащи изход от ситуацията.

Не е изненада, че след изборите Гърция изпитва затруднения при сформирането на правителство.

Гръцкият политически пейзаж е изпъстрен с най-различни интерпретации на миналото, настоящето и бъдещето. В резултат на това трите партии с най-много гласове след последния вот не успяха да сформират коалиционно правителство. В неделя гръцкият президент Карлос Папуляс също не успя да убеди лидерите на основните политически партии да се включат в правителство на националното спасение.

Политическата парализа е последното нещо, което е необходимо на Гърция в настоящия момент. Патовата ситуация поставя под въпрос споразумението с Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) и изключва теоретичната възможност за предоговаряне на международната помощ при по-благоприятни за икономическия растеж на страната условия.

Всичко това поставя европейските партньори на Гърция в много трудна ситуация. Ако в най-близко бъдеще не бъде намерено адекватно решение, перспективата остава неблагоприятна за всички. Страните от еврозоната губят, както ако предоставят още средства (които ще се изпарят без да помогнат на гръцките граждани), така и ако замразят помощта и Гърция изпадне в хаос. При подобен сценарии последствията за Европа и световната икономика ще са непредвидими.

Време е еврозоната да изостави досегашния си подход, тъй като той крие нищожни перспективи за растеж, понижаване на безработицата и финансова стабилност. Това изисква едно изключително трудно, но необходимо преосмисляне на еврозоната, включващо сложна комбинация от стратегии за напускане на валутния съюз и механизъм в подкрепа на икономическия растеж. Тази рецепта трябва да бъде предложена на определени страни, които не могат да се справят с новите реалности.

Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още