IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Еврозоната трябва да се свие, за да оцелее

Европейските лидери трябва спешно да предефинират историческия проект за единна европейска общност, смята изпълнителният директор на Pimco

18:26 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Еврозоната трябва да се свие, за да оцелее

Ако иска да избегне риска от тотална фрагментаризация, еврозоната трябва да еволюира в по-малък и синхронизиран съюз. Това означава по-тесен политически и икономически съюз между голямата четворка - Франция, Германия, Италия и Испания - и някои други страни.

Подобна еволюция ще е доста сложна. Тя може да се превърне в реалност единствено при наличието на по-адекватни национални политики, засилено финансиране и редица други механизми, включително регионални защитни фондове, не толкова уязвима банкова система и доста късмет.

Предефинирайки идеята за валутния съюз, европейските лидери трябва договорят механизъм, който да позволява на страните, напускащи еврозоната, да останат в ЕС. Трябва да бъдат осигурени стабилизационни фондове и техническа подкрепа, които да гарантират европейско бъдеще за изгонените.

Не съществува дори малка вероятност подобен план да бъде приложен безпроблемно. Все по-ясно е, че сегашният подход е пред провал и че в бъдеще ще струва дори още по-скъпо.

Съдбата на еврозоната вече не зависи от политиците, а от избирателите, голяма част от които са гневни и обезнадеждени. След осем свалени правителства и без светлина в тунела, политическата несигурност в региона вероятно ще се задълбочи.

Процесът на преосмисляне на европейския проект ще е скъп и първоначално хаотичен. Алтернативата за фрагментаризация обаче е много по-лоша за всички. Политиците трябва да побързат, ако не искат да се превърнат в наблюдатели на независещи от тях процеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още