IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Европа за гражданска война в Гърция?

Хаосът в страната заплашва стабилността на еврото, както и мира и сигурността в ЕС, пише Forbes

10:52 | 08.05.12 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на крайнодясната партия Златна зора, която за първи път влезе в гръцкия парламент, Николаос Михалолиакос: &quot;Дойдох, видях, победих! Всички нелегални имигранти вън! Вън от моята страна, вън от дома ми!&quot; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на крайнодясната партия Златна зора, която за първи път влезе в гръцкия парламент, Николаос Михалолиакос: "Дойдох, видях, победих! Всички нелегални имигранти вън! Вън от моята страна, вън от дома ми!" Снимка: Ройтерс

Дойде време Европа да се замисли за “немислимото” – завръщането на комунизма и фашизма.

Вероятно всички помним какъв беше крайният резултат последния път, когато комунисти и фашисти трябваше да си поделят парламента. Условията в Гърция днес започват зловещо да напомнят Ваймарска Германия в последните й години, пише Forbes.

Важно е да се подчертае, че това, което се обърка във Ваймар, имаше по-малко общо с расовата ненавист или дори с икономическа криза, а по-скоро се дължеше на кризата на национализма.

Екзистенциалните въпроси след краха на Втория Райх бяха “Какво остана от Германия?” и “Сега накъде?” Същите въпроси сега си задаваме и за Гърция, където два дни след изборите триумфират крайнолеви и крайнодесни партии.

Проблемът на Гърция е преди всичко политически, не икономически, отбелязва изданието. Хаосът там обаче представлява двойна заплаха. На първо място политическата нестабилност застрашава мира и сигурността в Европа, а на второ – еврото и еврозоната.

Всичко това обаче би могло да прерасне в истински катаклизъм, ако в Гърция се стигне до гражданска война. Въпреки че все още е рано да се правят такива апокалиптични прогнози, Западът трябва да се готви и за най-лошото.

“Бурето с барут” в Гърция е дяволски просто – военните, продължава изданието. За разлика от повечето страни в Европа, Гърция има прекомерен военен бюджет и изключителни въоръжени сили. Гърците пък имат всички основания да гледат на военните като решение на икономическите и политическите проблеми, които нито политическите преговори, нито германският натиск могат да разрешат.

Гърция обаче няма геополитическо пространство, за да излее агресията си. САЩ не биха позволили гръцко-турска война, малко вероятно е да се разрасне и конфликтът с Македония. Затова е напълно реалистичен сценарият с гражданската война, заключава изданието.

Евентуална гражданска война в Гърция обаче е много по-сериозна заплаха за Европейския съюз и еврото от всеки друг трансграничен проблем. Колапсът на обществения ред е призракът, който виси над съставните части на Европа.

Подобен развой на събитията ще предизвика нова яростна атака на медиите срещу Италия, Испания и Унгария, както и ще повдигне въпроса дали нацизмът не се завръща.

Най-важният въпрос обаче е дали европейците ще стоят безучастно, при условие, че доверието на инвеститорите е на ръба.

Евентуална гражданска война в Гърция ще даде импулс за излизането на страната от еврозонота, но дори един такъв ход няма да успее да създаде политическа и икономическа “карантина”, отбелязва изданието.

Много вероятно е Гърция да се превърне в провалена държава. Бруталната истина е, че Гърция не успя да докаже, че може и трябва да съществува като суверенна политическа единица.

Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Интересна идея се прокрадва в поста ти :) Да се поочват култивираните недостатъци в някои етнически групи, според теб е расизъм ?! Отричането на чуждото мнение какво е ? Защото постът ми представлява моето мнение. Ако можеш - опровергай ме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
FRUKTO
преди 11 години
Чисто луд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте bgMan,Трудът създава полезни за човека блага.Днес проблемът е, че съществуват непълноценни условия за труд и хората, колкото повече работят - толкова по-силна криза се развива.За да се подобрят условията за труд е необходимо сегашната държавна финансова грешка да се прекрати.При ползване на ГОДНО за "Незлатни пари" държавно финансово управление няма да е налично сегашно НЕПРИГОДНО държавно финансово управление, което създава условия за развитие на криза и за болезнени щети за участници в стопански живот.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Тогава какво?Да поправим грешката като спрем да работим ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте bgMan,Вие, аз, edimi, nobel, работещите в investor и другите участници в стопански живот сме жертви на налична държавна финансова грешка.Ситуацията е, че колкото повече се трудим толкова по-силна криза ще се развие и тази зависимост е теоретично обоснована и практически доказана.Сегашните стопански условия при които работим са означени като Капан на парите.Истината е, ние сме в Капана на парите {Стопански условия със запазен наследен начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари и подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.}, при който не е възможно устойчиво стопанско развитие.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при ДФУ, което е ГОДНО за този вид пари.Тъй като разкриването на държавния финансов недъг е световна новост е полезна преценка, обществено осъзнаване и бързо прекратяване.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И аз, и аз, моля. И ако ми я дадеш и е успешна да знаеш, че много ще черпя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И аз искам тази консултация, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Я вземи пригоди тая теория към семейните ми финанси и ми кажи откъде да "изкопам" необходимите ми средства та да се погрижа за жилището и образованието на децата без да имам нужда от емитирането на нов семеен дълг към когото и да било. Дай някакво пригодно финансово управление. Да не би да си от онези "пригодените" с куфарчетата натъпкани с пари от ДСК и БНБ дето ги "пригодиха" през 1985-1990г за да се правят сега на най-големите експерти и бизнесмени в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте proba202,Моите възможности са да представя резултати от изследвания, включително особено важната причина за сегашна стопанска криза.Всеки който желае може да анализира и прецени тяхната същност.Прекратяването на сегашна държавна финансова грешка може успешно да се реализира от съответно Министерство на финансите, защото там правят грешката, поради която се развива съвременна стопанска криза.Ако се ползваха представени от мен знания, то:1. България няма да има нужда от нов държавен дълг.2. Гърция щеше да е с подобрено свое финансово управление и същото ще е годно за евро с което тази страна ще е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.Днес гръцката криза щеше да е спомен.3. Страните в Европа нямаше да имат сегашни държавни дългове, защото тези дългове са последица от тяхно непригодно за евро финансово управление.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
proba202
преди 11 години
Как е грешката днес не я ли оправи вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още