IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi: Очаквайте Гърция да напусне еврозоната

Дори с подкрепата на новия френски президент малко вероятно е Гърция да получи отстъпки по условията на сегашния спасителен план, коментира анализатор

21:16 | 07.05.12 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рискът Гърция да напусне еврозоната се е повишил до 75%, обявиха икономисти на Citigroup, съобщава CNBC.

Описвайки подобно развитие като “Grexit”, екипът на Citi определя шансовете за цялостно разпадане на еврозоната като минимални.

На изборите в неделя радикални леви и десни партии спечелиха позиции за сметка на традиционните гръцки политически сили, които разгневиха гласоподавателите с начина, по който се опитаха да се справят с дълговата криза.

Тъй като шансовете за сформиране на коалиционно правителство са доста ниски, изборите в страната може да бъдат повторени – сценарий, при който Гърция няма да успее да изпълни условията, договорени с Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

„Без функциониращо правителство изглежда крайно невероятно Гърция да се окаже в състояние да представи планове за допълнителни бюджетни съкращения в размер на 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на юни“, изтъква Гилум Мене, икономист на Citi.

„Дори с подкрепата на новия френски президент Франсоа Оланд, малко вероятно е Гърция да получи отстъпки по условията на сегашния спасителен план“, допълва той.

„Тройката вероятно ще забави изплащането на следващия транш от помощта за страната. Забележете, че за второто тримесечие на 2012 г. по програмата трябва да бъдат изплатени 31,3 млрд. евро“, коментира Мене.

„Ако Гърция не осъществи прогрес, Тройката ще прекрати програмата. Ако това се случи, гръцкото правителство и гръцкият банков сектор ще фалират“.

„Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната“, посочва Мене, според който това е все по-вероятно.

„На фона на резултата от гръцките избори вероятността Гърция да напусне еврозоната е по-голяма от първоначалната ни прогноза от 50% и достига 50 – 75%“, допълва той,

„Дори след изборите в Гърция, Франция и Германия, вероятността от цялостно разпадане на валутния съюз е много ниска. Ние продължаваме да вярваме, че в резултат на напускането на Гърция правителствата и ЕЦБ ще предприемат нови и още по-дълбоки реформи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 32 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте markov,Истината за кризата е конкретна и същата не може да се каже по различни начини.Ако има от участници във форума въпроси и реплики към мен при възможност им отговарям, за да бъда полезен.Нима Вие досега знаехте за особено важна причина за сегашна световна стопанска криза?Ако не сте чели публикации с резултати от мои изследвания няма откъде другаде да я научите.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Абе хора тоя Митев да не енякъкъв бот ....постоянно спами едно и също с малки вариации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте bgMan,Държавната финансова грешка, поради която се развива сегашната стопанска криза няма почивен ден.Необходимо е да се прекрати тази човешка грешка и кризата ще се премахне.Какво е сложното?Проблемът за кризата е от причина за нейно развитие, а не дали са "леви" или "десни" тези, които реално подкрепят наличието на тази причина.Ако се премахне причината за сегашна криза - до 24 часа кризата ще е в историята.При запазване на причината - ще продължи развитие на криза с нови болезнени щети.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 34 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Така като гледам държавно-финансовата грешка никога не спи.Евала.Да предложим г-н Митев на гърците да им оправи държавата, дълговете и икономиката за 24 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Тъкмо се чудех какво става с държавно-финансовата грешка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Ако през миналата година бяха премахнали своя държавна финансова грешка - гърците вече щяха да са забравили, че е имало някаква криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
При сегашната ситуация не виждам кой нормален човек ще им отпусне още пари на гърците. Вкарването на комунести в парламента говори, че под въпрос се поставя не само Евросъюза а и капитализма като обществена система. Не виждам кой би могъл в Гърция в момента да състави каквото и да било правителство, камо ли такова, което да изпълнява ангажиментите към Брюксел. Явно гърците са си избрали стратегията да се бунтуват, вместо да работят и Европа да ги храни до края на света. Което съвсем не виждам как може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 2
Longin
преди 12 години
като казвам "други спестовни/конкурентно-способни северни държави" - май няма такива в ЕЗ; така че може да се получи "всички срещу Германия" - и ако стане така - тогава изилиза кое по лесно и изгодно - Германия да си спасява пенсиите и спестяванията (аут от ЕЗ) или да "уреди" да се спрат парите за Гърция...(освен ако не клекне и не развърже съвсем кесията...ама не ми се вярва)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
то е ясно че ще я напусне - просто е въпрос на време; сега натиска в/у Германия да отпуснат колана(демек да печатат още евро) ще се увеличи: всички яко задлъжнели+Франция имат интерес от това, тези които нямат интерес са Германия и други спестовни/конкурентно-способни северни държави; Германия може да им отпусне малко гювеч, най вече на Франция но то ще за сметка на Гърция и например; не виждам причина да им отпускат на тях още новонапечатани пари - за да може Гърците да продължават да си живеят в бюджетен дефицит; + е ясно че нещо в ЕЗ вече ще трябва да се промени (най малкото за да не се налага Германия да я напусне тя самата един ден - много по лесно е да "уреди" гърчолята да поискат да я напуснат); +немските и френските банки държащи гръцки дълг би трябвало вече да са се освестили да не ги е страх толкова от фалит на Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 0
forexboy
преди 12 години
Към момента всичко е в зоната на спекулациите. Все пак е натрупано огромно напрежение и евентуалното напускане на Гърция би изпуснало парата на първо време.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още