IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi: Очаквайте Гърция да напусне еврозоната

Дори с подкрепата на новия френски президент малко вероятно е Гърция да получи отстъпки по условията на сегашния спасителен план, коментира анализатор

21:16 | 07.05.12 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рискът Гърция да напусне еврозоната се е повишил до 75%, обявиха икономисти на Citigroup, съобщава CNBC.

Описвайки подобно развитие като “Grexit”, екипът на Citi определя шансовете за цялостно разпадане на еврозоната като минимални.

На изборите в неделя радикални леви и десни партии спечелиха позиции за сметка на традиционните гръцки политически сили, които разгневиха гласоподавателите с начина, по който се опитаха да се справят с дълговата криза.

Тъй като шансовете за сформиране на коалиционно правителство са доста ниски, изборите в страната може да бъдат повторени – сценарий, при който Гърция няма да успее да изпълни условията, договорени с Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

„Без функциониращо правителство изглежда крайно невероятно Гърция да се окаже в състояние да представи планове за допълнителни бюджетни съкращения в размер на 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на юни“, изтъква Гилум Мене, икономист на Citi.

„Дори с подкрепата на новия френски президент Франсоа Оланд, малко вероятно е Гърция да получи отстъпки по условията на сегашния спасителен план“, допълва той.

„Тройката вероятно ще забави изплащането на следващия транш от помощта за страната. Забележете, че за второто тримесечие на 2012 г. по програмата трябва да бъдат изплатени 31,3 млрд. евро“, коментира Мене.

„Ако Гърция не осъществи прогрес, Тройката ще прекрати програмата. Ако това се случи, гръцкото правителство и гръцкият банков сектор ще фалират“.

„Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната“, посочва Мене, според който това е все по-вероятно.

„На фона на резултата от гръцките избори вероятността Гърция да напусне еврозоната е по-голяма от първоначалната ни прогноза от 50% и достига 50 – 75%“, допълва той,

„Дори след изборите в Гърция, Франция и Германия, вероятността от цялостно разпадане на валутния съюз е много ниска. Ние продължаваме да вярваме, че в резултат на напускането на Гърция правителствата и ЕЦБ ще предприемат нови и още по-дълбоки реформи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 24
supertrader
преди 12 години
Най вероятно е парите за Гърция да се увеличат многократно , защото ако напусне ЕЗ в нея ще иска да остане само Германия.Аз пък мисля , че Франция ще напусне ЕЗ първа понеже ще се сдърпат с Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 2
Muller
преди 12 години
Няма пък или пък ще ми не знам, а кой знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още