IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредната среща на ЕС ще увеличи натиска върху Меркел

Предложението за директно подпомагане на европейските банки от европейския фонд за стабилност изглежда все по-реалистично, пише FT

11:24 | 21.05.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

На неформалната си среща на 23 май европейските лидери ще обсъдят серия антикризисни мерки, които вероятно ще окажат допълнителен натиск върху германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Financial Times.

Предложенията, сред които възможността за директно рекапитализиране на банки със средства от европейския спасителен фонд, както и идеята за издаване на общи еврооблигации, никога не са били обсъждани официално поради съпротивата на германския канцлер.

Подобни идеи отново се оказаха актуални поради признаците за стрес в банковата система, които някои анализатори определят като банкова паника на забавен каданс.

Изборът на новия френски президент Франсоа Оланд върна фокуса на дискусиите върху мерките за растеж. Сред привържениците на подобни по-радикални решения са и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и италианският президент Марио Монти.

Предложенията отразяват и все по-разпространеното виждане, че нестабилната ситуация в Гърция изисква цялостна ревизия на антикризисната политика в Европа.

„Ако оставим Гърция да напусне, защитната стена около останалите страни от еврозоната ще трябва да е много по-солидна“, посочва представител на европейската администрация.

Запознати с преговорите официални лица изтъкват, че кризата в Гърция е довела и до „паралелни“ дискусии за спасяването на европейския банков сектор.

Според източници на Financial Times разговорите са фокусирани върху идеята за използване на постоянния фонд за стабилност на еврозоната (ESM) за директно рекапитализиране на европейските банки.

На срещата на страните от Г-8 в края на миналата седмица Оланд заяви, че разполага с подкрепата на лидери от еврозоната да повдигне въпроса за издаването на общи еврооблигации.

Друго противоречиво предложение е опцията за неограничено изкупуване на испански и италиански ДЦК от Европейската централна банка (ЕЦБ) – идея, отхвърляна от Германия, но подкрепяна от полския финансов министър.

„Европа трябва да се измъкне от омагьосания кръг - да не може да задържи Гърция в еврозоната, но и да не може да рискува да я остави да си тръгне“, казва Яцек Ростовски.

„ЕЦБ трябва да е в състояние да се намеси решително на облигационните пазари в случай, че дадена страна наистина напусне еврозоната“, допълва той.

Представители на европейската администрацията коментират, че въпреки, че идеята за издаване на общи еврооблигации остава противоречива, предложението за директно подпомагане на европейските банки изглежда все по-реалистично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Благодаря предварително. Мога само да допълня, че много от форумците наистина искат да знаят вашата теория, но нека тя да бъде представена наистина добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
г-н Митев ще се пробвам, като човек да Ви го кажа. Без значение дали е правилно или не това, което казвате, повтаряйки го до безкрай няма да помогне на никой, а само дразни останалите форумци. Когато едно и също нещо се праща и препраща постоянно то е "спам". Моля ако искате да участваме заедно в дискусията, нека да е в добър тон. Всички знаем вашето мнение. Предлагам ви следното. Понеже много държите на следното, напишете една подробна статия на това как точно, с най-малки подробности би могла да се премахне грешката. Говоря съвсем технически, не общо. Примерно кой закон трябва да се промени, как да се промени, как да се преобразува държавното управление така, че то да работи безпроблемно със "незлатни" пари, или обратното, как парите да станат само "златни" или там точно каквото казва вашата теория. Но БЕЗ общи приказки за пригодно и непригодно. Пратете статията на Инвестор, да я прегледа и ако той реши да я публикува, и нека всички дискусии по този казус останат само под нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте bertram,Кое за Вас е "спам"?Защо Ви дразни истината за причина за стопанска криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Кой знае, може да има обратен ефект и да се оправят нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ам то тогава по тая логика, да разпадат еврозоната и да гледаме какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Немските банки са жестоко източени , спестяванията на германците започват от 100 000 евро нагоре и с тези пари са кридитирани концерните като е абсурдно да могат да ги върнат. Няма по куха банка от Дойче банк , случая може да се сравни с Лемън брадърс и Дненерал мотърс - кухо та дрънчи. Дискусията очевидно се измества към спасяване отново на банки , в случай на сработване ефекта на доминото и това въобще не е анти Меркел ...Та какво се опитват да лъжат пак ? Не обсъждат сериозно проблема с еврооблигациите , а най важния момент за да се върне икономиката към живот е точно преобразуването на дълговете и смъкване на лихвите по тях до не повече от 2%..Германия да вземе да си стегне куфарите и да напусне еврото най накрая , защото мерките за оздравяване на икономиките на всички други а те са четири пети от икономиката на ЕС ..са мерки за разболяване на икономиката на Германия. Тя ще се справя много по успешно , ако притежава собственна и много стабилна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Само да внимават с натиска щото ако поддържането на еврото и на по-мързеливите стане по-скъпо от поддържането на немската марка дотам с еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Иване,Стига си спамил тук. По-добре се ориентирай към гръцките Форуми и отивай да ги спасяваш за 24часа.Ама да не забравиш да искаш и нобеловата награда за икономика - 48 часа след като си решил дълговата криза в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
При запазена особено важна причина за сегашна стопанска криза, плановете за икономически растеж и нови работни места" са непълноценни, защото подсигуряват уголемяване на криза.Тази зависимост е теоретично обоснована и практически доказана.Поведението с икономически растеж и нови работни места" е подобно на терапия, при която с вино лекуват алкохолизъм.Който знае особено важната причина за съвременна стопанска криза осъзнава, че при НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление хората са жертви на държавна финансова грешка и колкото повече се трудят да реализират добавена стойност толкова по-голяма криза се развива.Заради наличие на държавна финансова грешка, при въздействие с икономически растеж и нови работни места" се стимулира развитие на съвременна стопанска криза.За да е възможно успешно преодоляване на криза е потребно прекратяване на причина.Иван Митев - икономист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още