IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spiegel: Германските власти готвят план за ускоряване на ръста в еврозоната

Британският вестник Times пък обяви, че германският канцлер Ангела Меркел разполага с таен план за спасяване на Гърция по модел на немското обединение

21:11 | 25.05.12 г. 1
Spiegel: Германските власти готвят план за ускоряване на ръста в еврозоната

Властите в Германия разработват мащабен план за стимулиране на икономическия ръст в еврозоната, предвиждащ включително създаването на специални икономически зони в региона, които да се ползват с данъчни облекчения, съобщава германското списание Spiegel, цитирано то РИА Новости.

Предвижда се такива зони да бъдат създадени в  страните с тежко финансово положение и борещи се с дълговата криза като например Гърция. Според замислите на германските политици по-низкото в сравнение с останалите страни данъчно облагане ще привлече инвеститори там, което трябва да доведе до силно стимулиране на икономическия ръст.

Обхванатите от кризата страни ще трябва да осъществят и мащабно приватизиране на активи за подобряване на състоянието на държавните си финанси. За целта ще трябва да бъдат създадени специални приватизационни фондове.

Германските власти възнамеряват да предложат на държавите с високо ниво на безработица да проведат реформи на пазара на труда, доближавайки го до немския модел, който предполага по-слаба социална защита. На страните с висока безработица ще бъде препоръчано също да използват разпространената в Германия система за преквалифициране на кадрите.

Целият план на германските политици се състои от 6 точки, твърдят от Spiegel. От изданието очакват предложенията скоро да бъдат внесени за разглеждане от властите на останалите страни от еврозоната.

Междувременно лондонският вестник Times обяви, че германският канцлер Ангела Меркел разполага с „тайно изработен план за спасяването на Гърция от дълговата криза и от евентуален фалит, съобщи БТА.

Според изданието планът отново е от 6 точки и е изготвен по образеца на плана на германците отпреди 20 години за трансформация и модернизация на бившата Източна Германия след обединението.

През последните 20 години всички германци плащаха специален данък, средствата от който бяха предназначени само за възстановяването на банкрутиралата източногерманска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Е щом са плащали 20г, колко му е да плащат още 20. Свикнали са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още