IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ЕЦБ: Еврозоната трябва да върви към банков съюз

Трябва да бъде разкъсана връзката, свързваща банките с риска по националните дългове, но това е трудно за осъществяване на практика, смята Петер Прат

17:38 | 25.05.12 г. 1
<p>
	Петер Прат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петер Прат. Снимка: Ройтерс

Еврозоната трябва да придвижи плановете за реформи в своя финансов секор и да създаде централно управлявана и финансирана институция, която да се справи с бедстващите банки, посочва главният икономист на Европейската централна банка Петер Прат в реч, изнесена на финансова конференция в Милано, съобщи Ройтерс.

„Европа трябва да върви към „финансов съюз“ с общ регулатор за еврозоната, отговорен за надзора и лицензите на големите и с многобройни подразделения международно действащи кредитни институции“, твърди Прат.

„Толкова решителни и с поглед далеч напред реформи като тези, нереалистични доскоро, сега все повече печелят подкрепа. Да се реагира на натиска на събитията може да изглежда непривлекателно, но може и да се окаже единственият път напред“, добавя той. По думите му „няма бягство от банков съюз“, а твърдата рамка е част от свободния пазар.

Настоящата криза означава, че процесът на деливъридж при банките, който съкращава обема на кредитите, предоставяни на компаниите и потребителите, не може да бъде избегнат, но ликвидността, осигурявана от централните банки, може в известна степен да облекчи процеса, смята главният икономист на ЕЦБ.

„Идеята е да се улесни неизбежният процес на деливъридж, за да бъдат избегнати негативните последици от спешна продажба на активи“, обясни той.

Предизвикателството е да не бъдат забавени необходимите реформи както във финансовия, така и в публичния сектор, убеден е Прат.

Той призова също правителствата да възстановят доверието на инвеститорите в своите способности да управляват дълговете си, отбелязвайки, че страни като Италия, Испания и Белгия разполагат с добри аргументи в подкрепа на своите каузи.

Италия и Белгия са доказали в миналото, че могат да обслужват дълговете си дори когато тежестта на лихвите върху вътрешното производство е достигнала своя връх, припомни главният икономист на ЕЦБ. Според него дори в случая с Испания коефициентът за обслужване на дълга изглежда управляем. „Когато погледнете данните в много държави, те обективно не са толкова тежки“, смята той.

Еврозоната трябва да се бори срещу силите, които в момента отслабват нейната интеграция, и трябва да работи, за да си осигури „една по-здрава, по-пълна и устойчива рамка за икономическо управление“, категоричен е Прат.

„Има граница, до която може да достигне самостоятелното влияние на пазарните операции. Те не могат да посочат основните причини за влошаването, нито напълно да компенсират ефектите от него“, подчерта той.

Главният икономист на ЕЦБ отбеляза, че кризата е разрушила трансграничната интеграция на финансовите пазари в Европа, затруднявайки предавателния механизъм на монетарната политика.

По думите му важно е да бъде разкъсана връзката, свързваща банките с риска по националните дългове. Той обаче добавя, че тази идея е трудна за реализиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
"Да се реагира на натиска на събитията може да изглежда непривлекателно, но може и да се окаже единственият път напред, добавя той."Да реагираш според и в следствие на натиска и това да е единственият път.Дивеча тича напред към стрелящите по натиска на гончиите. Така правят и всички жертви под натиска на хищниците. Така прави и стадото по натиска на овчари и кучета.Този не е чел Оруел, или ако го е чел, изглежда съвсем съзнателно тласка нещата, към дъно без изход. Как може да се формулира ""единствен път напред" такъв има само в капана или коловоза. Това е фашизъм в чист вид.Нека даде простичко обяснение, защо след като толкова викаха гръмогласно Ура от 2002 до 2008г и през месец обясняваваха как видимото за всички не било вярно, та защото всъщност има бедстващи банки. От какво бедстват, земетресение, наводнение или катаклизъм или война примерно, та бедстват. То бива социализъм, ама да идва от ЕЦБ.. тук вече става страшно.В България му казваме от трън, та на глог. С Чужди пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още