IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на страните от ЕС се споразумяха за банковата капитализация

Националните регулатори ще могат да налагат още по-високи капиталови изисквания, но само след одобрението на европейските

09:41 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз приеха единодушно късно снощи по-високи изисквания към банковия капитал, така че да бъде изградена по-адекватна защита на финансовите институции при бъдещи сътресения, предаде АП.

Изискването за увеличаване на капиталовите резерви на банките има за цел да избегне финансов срив, подобен на колапса след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г. Тогава няколко европейски правителства трябваше да национализират или поне да подпомогнат банковия сектор.

Според гласуваните снощи нови правила банките постепенно трябва да увеличат капитала си от първи ред от 2% от рисковите активи, колкото е сега, до 7%.

Националните регулатори обаче ще могат да налагат още по-високи капиталови изисквания. Това ще позволи да бъдат налагани по-строги капиталови изисквания към финансовите институции дори от заложените в Базел ІІІ, но при условие, че срещу тях не възразят Европейският банков регулатор, Европейският съвет за системен риск или Европейската комисия, а в последствие бъдат одобрени от Европейския съвет.

Предстои предложението да бъде обсъдено в Европейския парламент.

Новите правила за капитализацията на европейските банки бяха предложени от еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние в резултат на приетото международно споразумение Базел III, което бе договорено от най-големите икономики в света.

Снощи Барние предупреди обаче, че националните регулатори трябва да намерят баланса и да не затягат прекомерно изискванията към банките, за да не се стигне до срив в кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още