IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес-тестовете на банките в ЕС се отлагат за 2013 г.

За 3 кредитни институции изискванията за капиталова адекватност могат да бъдат смекчени

21:38 | 09.02.12 г.
Стрес-тестовете на банките в ЕС се отлагат за 2013 г.

Европейският банков регулатор (European Banking Authority – EBA) реши да отложи поредния кръг от стрес-тестовете на банките в Европейския съюз от втората половина на 2012 за 2013 г., се посочва в негово съобщение, цитирано от РИА Новости.

Освен това от EBA отбелязват, че за 3 кредитни институции, които имат нужда от допълнителна капитализация, изискванията за капиталова адекватност могат да бъдат смекчени. Става дума за групите Оesterreichische Volksbank AG, чието дъщерно дружество е Volksbank Internationa, за Dexia и за WesLB AG.

„В четвъртък EBA приключи предварителната оценка на плановете на банките за увеличаване на капитала и смята, че недостигът на средства ще бъде компенсиран за сметка на допълнителни емисии и че това няма да окаже съществено негативно влияние върху кредитоспособността на организациите“, се посочва в документа.

По-нататък се планира и задълбочен анализ на представените планове от банките съвместно с властите в ЕС и по-конкретно за активите, които кредитните институции планират да продадат, за да привлекат допълнителен капитал.

Според решението на срещата на високо равнище на Европейския съюз, която се състоя в края на октомври 2011 г., ключовият показател за капиталова адекватност на системно значимите банки за ЕС трябва да бъде увеличен до 9% до средата на 2013 г.

Според резултатите от последния проведен кръг от стрес-тестовете, които бяха публикувани на 8 декември, банковият регулатор препоръчва на системно значимите банки за ЕС да увеличат капитала си с общо 114,685 млрд .евро, за да бъдат изпълнени изискванията на властите в ЕС. Това е с 8,253 млрд. евро повече от предишната оценка, която излезе през лятото на 2011 г.

През декември EBA увеличи размера на необходимото допълнително капитализиране на германските банки 2,5 пъти до 13,170 млрд. евро. Австрийските банки ще трябва да наберат допълнително 3,923 млрд. евро при обявени 2,938 млрд. евро през лятото.

За френските кредитни институции показателят бе понижен до 7,324 млрд. евро от 8,84 млрд. евро, а същото се получи и при португалските банки – според експертите на регулатора те вече имат нужда от само 6 950 млрд. евро при предишна оценка от 7,804 млрд. евро.

На италианските банки са нужни 15,366 млрд. евро при преценени по-рано 14,77 млрд. евро, а испанските – от 26,170 млрд. евро при 26,2 млрд. евро, обявени през лятото на миналата година.

Най-тежко е положението с гръцките кредитни институции, като на тях са им нужни 30 млрд. евро, за да отговорят на новите изисквания. Кипърските банки трябва да наберат 3,531 млрд. евро.

На банките във Великобритания, Финландия, Люксембург, Малта, Полша, Швеция и Дания не са нужни допълнителни средства, както и на получаващата помощ от международните кредитори Ирландия и на Унгария, която се обърна наскоро към Международния валутен фонд и Европейския съюз за „предпазна“ помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още