IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков регулатор ще създаде правила за бонусите на мениджърите

Правилата ще бъдат задължителни и ще бъдат включени в законодателството на ЕС

17:26 | 05.01.12 г.
Европейският банков регулатор ще създаде правила за бонусите на мениджърите

Споразумение за задължителни правила за ограничаване на прекалено високото заплащане на мениджърския състав във финансовите институции ще бъде основен приоритет за Европейския банков регулатор (European Banking Authority – EBA) през следващите 2 години, се посочва в неговата работна програма, на която се позовава Ройтерс.

„Кризата показа, че вредните финансови стимули могат да доведат до поведение с по-висока склонност към риск“, се посочва в съобщение на ЕВА.

През януари 2010 г. регулаторът въведе ръководни принципи, а сега ще събере данни за подготвянето на проект за задължителни правила, които ще развива през 2012-2013 г. в опит да реализира „политики за стабилно заплащане“.

От ЕВА посочиха, че основната му регулаторна цел е да играе водеща роля в създаването на кодекс с общи правила за европейската банкова система. Съществена част от нея ще бъде изработването на около 200 правила и други разпоредби, основно през тази година, с цел въвеждане на европейско законодателство (в процес на одобрение), което да принуди банките да притежават повече капитал и ликвидност, както и да въведе изискуема норма на ливъридж.

„Базирайки се на наличните положения в ЕВА и националните власти, очаква се не всички дейности да бъдат поети без допълнителни човешки ресурси в ЕВА, каквото е настоящото предложение“, отбелязват от регулатора.

Очаква се Европейската комисия да публикува през следващите няколко седмици своя отложен проектозакон за преодоляване на банковата криза.

„В контекста на предотвратяване на кризата и нейното преодоляване се очаква ЕВА да определи допълнителни технически стандарти, но също така и да координира и където е подходящо да участва активно в управлението на кризисни събития, обхващащи повече от една държава“, се казва още в съобщението на регулатора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още