IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекапитализацията на банките в Европа ще спъне икономическия растеж

За да постигнат новите изисквания, финансовите институции по-скоро ще ограничат кредитирането, смята Институтът по международни финанси

20:45 | 02.11.11 г. 1
Рекапитализацията на банките в Европа ще спъне икономическия растеж

Плановете за рекапитализация на европейските банки ще спънат икономическия растеж и ще затруднят достъпа на някои страни до заемни средства, смята Институтът по международни финанси (IIF), цитиран от Bloomberg.

В писмо до лидерите на държавите от Г-20, които ще се срещнат в края на тази седмица в Кан, Франция, управляващият директор на института Чарлз Далара посочва, че определено има нужда да бъде възстановено доверието в европейските банки. Допълнителните капиталови изисквания обаче ще предизвикат значителни разходи за институциите, посочва той.

Агенцията припомня, че европейските финансови институции трябва до края на юни догодина да постигнат 9% капиталова адекватност. Тези, които не изпълнят изискванията, ще бъдат ограничавани в изплащането на дивиденти и бонуси.

Далара посочва, че за да постигнат изискванията, банките по-скоро ще започнат да се отървават от по-рисковите си активи и ще ограничат кредитирането. Това на свой ред ще затрудни достъпа на страните от периферията на Европа до капиталовите пазари.

Ако финансовите институции разчитат само на неразпределената печалба и ограничаването на кредитирането, за да посрещнат новите капиталови изисквания, като цяло кредитните експозиции към частния сектор от еврозоната вероятно ще намалеят с около 5%, посочва още Далара.

Институтът призовава да се продължи работата по редукцията на гръцкия дълг, въпреки че Атина реши да провежда референдум за новите спасителни мерки. Според Чарлз Далара редукцията на дълга, в комбинация с бюджетни реформи и допълнителни средства от Европейския съюз и Международния валутен фонд, ще дадат повече устойчивост на Гърция.

“Това вероятно ще доведе до приток на нови инвестиции и ще улесни достъпа на страната до пазарите”, посочва директорът на IIF.

Той подчертава в писмото си, че за окончателното разрешаване на кризата е необходим широк политически консенсус и по-активна роля на Европейската централна банка на вторичните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Няма такъв филм , банките за да съществуват ще трябва да крединират...лихвата на тези 9 процента трябва да се избива. СЕга дори и 15 процента да им изискват не е нищо и ще са само стимул да работят - кредитират.Изискването леко ще оскъпи кредитирането , но пък за сметка на това много повече ще ги стимулира да заработят и крайния резултат е точно обратен - по евтин кредит защото трябва да се работи, не става да се стои на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още