IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може до облекчи капиталовите си изисквания към банките

Възможно е размерът на капиталовите буфери относно ДЦК на страни от еврозоната да бъде понижен, съобщават източници на Bloomberg

16:16 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС може до облекчи капиталовите си изисквания към банките

Европейският банков регулатор може да разгледа възможността за облекчаване на капиталовите си изисквания към банките, съобщават два източника, запознати с водените разговори, цитирани от Bloomberg.

По-късно тази седмица в Лондон, Европейският банков регулатор (ЕBА) ще проведе среща, на която ще преразгледа обявените през декември нови капиталови изисквания.

Според един от източниците на Bloomberg, пожелал анонимност поради конфиденциалността на разговорите, на срещата ще бъдат преразгледани новите по-високи капиталови буфери, с които банките трябва да разполагат срещу държаните от тях облигации на определени страни от еврозоната.

Като част от мерките за справяне с дълговата криза, EBA поиска от европейските банки до края на юни да наберат 114,7 млрд. евро допълнителен капитал.

Регулаторът иска от банките да повишат капиталовата си адекватност до 9%, както и да акумулират допълнителни капиталови буфери, в съответствие с пазарната оценка на облигациите на изпитващите затруднения страни от еврозоната, които притежават.

„Да се изчислява необходимостта от допълнителен капитал на базата на толкова волатилна доходност не беше правилното решение“, казва Николас Верон, стратег на Bruegel, базирана в Брюксел агенция за икономически изследвания. „Това решение е резултат от политически преговори, така че не е редно да обвиняваме EBA”.

Всяко решение за промяна в ДЦК буферите ще бъде разгледано едва след консултации с Европейския съвет за системен риск (ESRB) – организация на централните банкери в Европа, посочват източниците на Bloomberg.

„Необходимостта от тези буфери и техният размер ще бъдат преразгледани, когато мерките за справяне с дълговата криза окажат ефект върху облигационните пазари“, заяви през януари Андреа Енрия, председател на EBA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още