IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние ще се придържа към плана за капитализиране на банките

Няма заговор срещу финансовия сектор във Великобритания, твърди еврокомисарят

16:00 | 23.01.12 г.
Мишел Барние ще се придържа към плана за капитализиране на банките

Европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че ще се придържа стриктно към графика за въвеждане на по-строгите изисквания за капиталова адекватност на банките от споразумението, известно под името Базел III, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Барние дойде след съобщение в пресата, че Франция и Германия оказват натиск за отлагане на датата на влизане в сила на изискванията.

Еврокомисарят вече е предложил проектозакон в Европейския съюз за въвеждането на изискванията от Базел III.

“Надявам се, че този текст ще бъде най-точният, съгласуван и отговарящ на Базел III”, каза той след среща с британския министър на финансите Джордж Озбърн и представители на лондонското Сити.

Барние отбеляза също, че ще публикува проектозакона, очертаващ новите регулации за управление на международни банки по време на криза, в рамките на следващите няколко седмици. „Готови сме“, твърди той.

Одобрението за ликвидиране на проблемни международни кредитни институции ще отнеме 1-2 години и не е насочено към преодоляване на настоящата криза в еврозоната, добави еврокомисарят.

Той посочи, че иска да включи в проектозакона мярка за налагане на загуби на притежателите на банкови облигации, за да бъдат подкрепени проблемните кредитни институции.

Освен това Барние подчерта, че нито една държава няма да бъде принудена да приеме данъка върху финансовите транзакции.

По думите му няма заговор срещу финансовия сектор във Великобритания и страната се нуждае от ЕС в същата степен, в която ЕС има нужда от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още