IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезличаването на лондонското Сити, или грешката на британското правителство

Великобритания трябва да използва конкурентните си предимства като поддържа голям финансов сектор, пише The Economist

11:50 | 10.01.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Обезличаването на лондонското Сити, или грешката на британското правителство

Срещу банкерите има много атаки – от движението Окупирай Уолстрийт, от Окупирай Лондон – изобщо от Окупирай всеки град, където финансистите имат смелостта да изкарат бързи пари на фона на лошите икономически новини от изминалите години.

При това атаките не идват само от ляво – дори считаните за поддръжници на банковия сектор се включват в натиска. Това не е по-видно никъде другаде, отколкото във Великобритания, пише The Economist.

Британският премиер Дейвид Камерън се зарече да сложи край на пиршеството в Лондонското сити. Министрите от кабинета му са се съсредоточили в опити за ребалансиране на икономиката – от хитростите на банкерството към чистото производство.

Ръководителят на Английската централна банка сър Мервин Кинг също е доста критичен към късогледия поглед на финансистите в търсене на краткосрочни печалби.

В континентална Европа гледат на Ситито със смесица от омраза (заради обвиненията, че именно там са виновниците за кризата в еврозоната) и с алчност (защото при неговата липса френските и италиански финансисти биха плащали таксите си в Париж и Рим).

Атаките от страна на европейските лидери би трябвало да са от полза – лицемерието и егоизмът би трябвало да напомнят на британците какво рискуват. Лондон е най-големият финансов център в света в много направления и отслабването му не би било в интерес на никого – най-малко пък на Великобритания.

Със сигурност има нужда от по-добра регулация на банковия сектор, особено насочена към защита на британските данъкоплатци. На този етап обаче това не се случва и „приземяването” на банкерите от Ситито е само на думи.

Действия по разрушаване на един от най-успешните (и мобилни) индустриални клъстери в света биха били глупави и със сигурност не са наследството, което Дейвид Камерън би искал да остави на своите наследници.

Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 12 години
Банките са необходимото зло на настоящият етап. Но какво са парите без реална стока- не можеш да изядеш 100$ и да се нахраниш. Парите ще отидат там където е производството-Китаи, Индия. Не случаино най-богатите се прехвърлят в Сингапур и от развиват своя бизнес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте rover,Вие знаете, че след "Златни" в съответна държава започва ползване на по-полезни "Незлатни пари".За съжаление при употреба на Незлатни пари, все още е налично продължаващо приложение на наследен стар, от време със Златни пари НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ).Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.Посочената държавна финансова грешка се допуска за първи път в света през 1716 г.Същата е означена с името на нейния инициатор като Грешка на Джон Лоу.Полезният подход за спасение от сегашната стопанска криза е да се премахне причината за нея, за което е необходимо - при ползване на Незлатни пари да се прилага усъвършенствувано съответно ДФУ, което да е ПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари, т. е. да се прекрати наличие на "Грешка на Джон Лоу".С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
rover
преди 12 години
Орежете алчните банкери и кризата ще се оправи не само в Анлия, ами и по целия свят...==============================================================Ааа, не!! Ето къде е първопричината на нещата и как ще се оправи всичко. И то много бързо.За да се премахне сегашната особено важна причина за стопанска криза (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари) е необходимо при ползване на Незлатни пари в съответна страна да се прилага (спрямо времето със Златни пари) подобрено с Модел Ресурси М нейно държавно финансово управление, което е адекватно на качествата на Незлатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Да бе, да. :)) Банкерите са лоши, а добрите политици ще променят света :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
stoiloff
преди 12 години
ОРЕЖЕТЕ АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ И КРИЗАТА ШЕ СЕ ОПРАВИ МИГНОВЕНО НЕ САМО В АНГЛИЯ АМИ И В ЦЯЛ СВЯТ Чудесен коментар! Всеки го знае но никой не го прави? А Дефакто сега банкерите са най-бедните в света! Без доверие няма бигатство! Парите са излишни! Не говорим за комунизъм! Но наитина изнасянето на производствата обезличи икономиките! Всички знаем че ако един организъм е болен, има ***, се лекува веднага! Всички знаем че банките са като кучешки тении и само вредят на обществото , но никой не се отказва от тях! КЪДЕ СА ДАЛНОВИДНИТЕ ПОЛИТИЦИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
аааа няма как да орежат алчните банкерии те са част от илюминантите който управляват света и света да се свърши банкерите няма да са потърпевши все пак са от едно котило с просветените и са вързани ръка за ръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
а Икономист иначе отдавна вече не са някакво издание което може да се счита за меродавно - анализите им често са пълни глупости и пулоистини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
RedBot
преди 12 години
.." След като столицата на страната е станала глобален център на търговията с долари, защо да не стане такъв и по отношение на юана?"Доста смехотворни илюзии според мен. Там където се произвеждат стоките там са големите пазари. А че западния свят от алчност изнесе всичките производства в азия от, копчета до спътници, сега се връща като бумеранг и естетсвено и търговията с финасови инструменти и валути ще иде там където са стоковите пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
правилно - лихварството не създава производство и много работни места - от Икономист пак са се *** - Англия е на ръба на банкрута защото си финасилизира икономиката и вече няма конкурентно производство в световен мащаб истината е една - финасовият капитал трябва да служи за финансиране на производствения и търговски капитал а не обратното - ОРЕЖЕТЕ АЛЧНИТЕ БАНКЕРИ И КРИЗАТА ШЕ СЕ ОПРАВИ МИГНОВЕНО НЕ САМО В АНГЛИЯ АМИ И В ЦЯЛ СВЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
kravata_mu
преди 12 години
и аз съм на мнение, че Камерън прави грешка като настройва всички срещу Лондон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още