IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед предлага по-строги правила за банковия сектор

Най-големите американски банки ще трябва да увеличат допълнително капиталовата си база

11:55 | 21.12.11 г. 1
Фед предлага по-строги правила за банковия сектор

Американският Федерален резерв предложи нови правила за големите американски банки, които имат за цел да подсилят финансовата система срещу нов крах след този на инвестиционната банка Lehman Brothers през 2008 г., съобщи ВВС.

Банките с активи над 50 млрд. долара ще трябва да увеличат минималния размер на своя кеш. Най-големите кредитни институции, сред които Bank of America и Goldman Sachs, ще се изправят пред още по-тежки изисквания.

Предложенията ще бъдат обсъдени до края на март 2012 г. Американските банки вече се противопоставиха на повишаването на капиталовите буфери с аргумента, че това може да задуши кредитирането.

Предложението на Фед се базира на закона Дод-Франк за финансовата реформа, който бе приет от американския Конгрес през миналата година. Според него банките с активи за над 50 млрд. долара ще трябва да поддържат капиталова адекватност от 5%, която до 2019 г. трябва да се увеличи до 7,5% според споразумението за банковата регулация, известно като Базел III.

Най-големите американски кредитни институции, които са смятани за системно важни за световната финансова система, ще трябва да наберат още до 2,5% като капиталов буфер.

Според анализатори предложението на финансовия регулатор е с по-ниски изисквания от очакваните. По закона Дод-Франк на Фед бе предоставена по-голяма възможност за контрол върху големите финансови институции.

Много държави в момента реформират банковото си законодателство вследствие на финансовата криза от 2008 г.

В понеделник британският министър на финансите Джордж Озбърн потвърди, че банките в страната ще трябва да разделят капиталите по банкирането на дребно от тези за инвестиционното банкиране.

Това би позволило на правителството по-бързо и ефективно да подкрепи в случай на нужда банкирането на дребно, за да запази основите на финансовата система в страната при извънредни обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
****Американските банки вече се противопоставиха на повишаването на капиталовите буфери с аргумента, че това може да задуши кредитирането.**** Уж бяха пълни с кеш ...... сега се оказа че имали само кеш за 2% от вложителите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още