IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките от еврозоната като "вирусоносител"

Пазарите наблюдават проблемите на банките в Испания и очакват ревизията на банкови рейтинги, която Moody’s подготвя

11:02 | 10.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Банките от еврозоната като "вирусоносител"

Европейската дългова зараза все още не се е разпространила, но трейдърите вече гледат на банките в еврозоната като на „вирусоносители“.

След неколкодневни слухове Испания съобщи, че поема контрола върху четвъртата най-голяма банка в страната Bankia. Централната банка в Мадрид ще вземе дял от 45% в BFA, собственикът на Bankia. Предстои Европейската комисия да даде своето становище.

В Гърция пък усилията за сформирането на коалиционно правителство не дават резултат. Снощи лидерът на крайнолявата СИРИЗА Алексис Ципрас върна мандата и сега Евангелос Венизелос от ПАСОК ще направи последен опит да обедини политическите сили.

Резултатите от изборите в Гърция, които се проведоха в неделя, продължават да тежат на световните пазари. Засилиха се и опасенията, че Гърция скоро ще напусне еврозоната, като това би засегнало сериозно по-слабите икономики от европейската валутна общност.

„Европейските банки са една фокусна точка, слабостта им привлече вниманието в момент, в който се дискутират много сериозни проблеми“, коментира Пол Кристофър от Wells Fargo Advisors.

Той обаче смята, че проблемите на банките в еврозоната също са на политическа основа.

Пазарите в момента внимателно следят какво се случва с банковия сектор в Испания. Очаква се до края на седмицата правителството в Мадрид да поиска от финансовите институции да наберат допълнителен капитал.

Според информация на Ройтерс вероятно ще са необходими около 35 млрд. евро, за да се формират допълнителни буфери срещу проблемните кредити, свързани с имоти.

„Испанското правителство обърна политиката си за банковия сектор на 180 градуса“, коментира в тази връзка Джордж Магнус, старши икономически съветник в UBS.

Испанските банки, които държат огромна част от държавния дълг на страната, имат ограничени възможности за набиране на допълнителен капитал.

Според Магнус финансовите институции биха могли или да привлекат средства, или да продават активи. Вторият вариант обаче би бил самоунищожителен, предупреждава анализаторът.

„Испанското правителство трябва да насърчи банките да привличат капитал, но без да ги принуждава да продават активи“, допълва той.

Джордж Магнус пояснява, че едната възможност за рекапитализация на испанските банки е правителството директно да налива публични средства в системата. Това обаче ще има своята политическа цена, казва той.

Анализаторът посочва, че съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт на Испания е сравнително ниско, но оказването на финансова подкрепа на банките би влошило и без това раздутия бюджетен дефицит.

Друг облак, който надвисна над европейския банков сектор, е ревизията на рейтингите, която Moody’s съобщи, че прави. Рейтинговата агенция обяви намеренията си през февруари, а резултатите от ревизията се очаква да бъдат готови през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Мхм, май събитията се развиват с бясна скорост.. Тоя Рубини ще вземе да се окаже прав за перфектната бурия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Не знам какви "буби" имат европейските банки но, докато спят дъртите европейски чиновници с коркови тапи на раменете, Китайските банки правят инвазия и на американски и на европейски пазар. Щом ФЕД е разрешил едни от най-големите китайски банки да стъпят на техен пазар и с не по-малка скорост го правят в Европа, заедно с откриване на производствени мощности, ще има нова серия от сагата съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още