IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще рекапитализира банките с държавни средства

Правителството промени позицията си, ще излее милиарди евро първо в третата най-голяма финансова институция Bankia

09:34 | 08.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Испания ще рекапитализира банките с държавни средства

Испания планира да спаси третата най-голяма банка в страната Bankia, като вероятно ще налее милиарди евро публични средства в затруднената финансова институция, съобщи FT.

Испанското правителство вече потвърди, че се подготвя такава интервенция, както и че се обмисля възможността за “инжектиране” на държавни средства в банковата система на страната при необходимост.

Това обаче противоречи на изразената от властите в Мадрид преди седмици позиция, че държавни пари няма да се ползват за “прочистване” на банковите баланси, отбелязва изданието.

Малко след като излезе новината, изпълнителният председател на Bankia Родриго Рато съобщи, че напуска. Рато, който е бивш управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) и бивш финансов министър, посочи за свой наследник бившият изпълнителен директор на BBVA Хосе Игнасио Гоириголзари.

Засега испанското правителство не коментира какви се очаква да бъдат необходимите средства за стабилизирането на банковата система. Според публикации в медиите обаче само Bankia би могла да получи 7-10 млрд. евро допълнителен капитал. От финансовата институция засега отказват да коментират въпроса.

Миналия месец МВФ посочи Bankia като най-големия риск за стабилността на испанския банков сектор. Фондът препоръча да бъдат предприети бързи и решителни мерки за укрепването на банковите баланси и подобряване на управленските практики.

Миналата година част от испанските банки се листнаха на фондовата борса в Мадрид и набраха от частни инвеститори 3,3 млрд. евро. Това предизвика остри критики от страна на много анализатори и инвеститори, тъй като сумата не беше достатъчна за рекапитализация на банковия сектор.

Спукването на имотния балон в Испания повиши нивото на проблемните кредити до 18-годишен връх. Банките на Пиренеите управляват огромни портфейли от отнети и непродадени имоти, което се отразява и на кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"изпълнителният председател на Bankia Родриго Рато съобщи, че напуска. Рато, който е бивш управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) и бивш финансов министър."Сеньор Родриго Рато явно не е използвал изобщо нито ума си, нито опита си докато е управлявал Bankia. Получавал си е големите пари срещу името си, без да си мърда пръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още