IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на 16 испански банки

Агенцията посочва, че негативната перспектива пред Santander и BBVA е свързана с песимистичната прогноза за дългосрочния дълг на Испания

17:39 | 30.04.12 г.
S&P понижи рейтинга на 16 испански банки

Standard & Poor's понижи рейтинга на 16 испански банки в деня, в който Мадрид обяви, че страната отново е изпаднала в рецесия, съобщава CNBC.

Сред най-сериозно засегнатите банки е Santander и нейният основен филиал Banco Espanol de Credito S.A. Рейтингите на двете институции бяха понижени до А-2 от А- и А-1 от А+, съответно. Агенцията понижи и рейтинга по основния дълг на Santander до А- от А+.

S&P понижи рейтинга на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria до BBB+/A-2 с дългосрочна негативна перспектива от  A/A-1. Оценката за основния дълг на банката беше понижена до BBB+ от A.

Агенцията посочва, че негативната перспектива пред Santander и BBVA е свързана с песимистичната прогноза за дългосрочния дълг на Испания. В края на миналата седмица S&P понижи рейтинга на страната до BBB+.

Според статистически данни публикувани, в понеделник, през първото тримесечие на годината испанската икономика се е свила с 0,3% и официално е изпаднала в рецесия.

Резултатът все пак изненада приятно анализаторите, които очакваха свиването да достигне 0,4%. Спадът е същият като този през последното тримесечие на 2011 г.

Решението на S&P беше обявено след като в неделя Financial Times съобщи, че испанското правителство и банките в страната обсъждат нова схема за отделянето на проблемните ипотечни кредити в една или повече компании за управление на активи – мярка, имаща за цел да осигури глътка въздух за испанския банков сектор.

Схемата за създаване на „лоша банка“ е последният опит на дясноцентристкото правителство на Мариано Рахой да избегне съдбата на Гърция, Португалия и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още