IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекапитализацията на европейските банки е необходимо зло

Ако отново капитализираме подобаващо сектора, то ще можем да дадем тласък на кредитния процес, смята инвестиционният стратег Шон Коригън

21:21 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рекапитализацията на европейските банки е необходимо зло

Рекапитализацията на неплатежоспособните европейски банки, като испанската Bankia, е „необходимо зло”, но въпреки това някои от тях трябва да бъдат оставени да фалират, заявява пред CNBC Шон Коригън, главен инвестиционен стратег на Diapason Commodities Management.

Bankia, четвъртата по големина кредитна институция в Испания, миналия петък поиска държавна помощ в размер на 19 млрд. евро. Очаква се правителството да увеличи дела си в нея срещу ДЦК, които банката да изполва като обезпечение по заеми от ЕЦБ.

„Неплатежоспособността на банките е ключовият проблем, с който трябваше да се захванем преди години”, посочва финансистът. „Ако това е началото на процеса – добре, но в него неминуемо ще има и фалити. Европа е пренаселена с банки”, казва той.

Коригън добавя, че рекапитализирането на европейския банков сектор е жизненоважно за връщането на икономическия растеж в региона.

„Четири години след началото на кризата най-после осъзнахме, че някои банки трябва да фалират, а много други се нуждаят от спасително финансиране. Ако отново капитализираме подобаващо сектора, то ще можем да дадем тласък на кредитния процес, насочването на спестяванията и формирането на финансовия капитал. След това ще дойде и ратежът в Европа”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още