IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи европейски банки обявиха конкретни стойности за своята рекапитализация

Като обособени случаи най-зле са испанските банки, а като обща сума - гръцките

16:12 | 29.10.11 г. 2
Водещи европейски банки обявиха конкретни стойности за своята рекапитализация

Водещите европейски банки обявиха приблизителния размер на средствата, които са им необходими за удовлетворяване на новите капиталови изисквания, установени в рамките на рекапитализирането нa банковата система в Европейския съюз, съобщи РИА Новости.

Като цяло европейските банкови гиганти не планират да се обърнат за помощ към съответната държава и разчитат да увеличат капитала си чрез продажбата на активи или чрез заемане на средства на пазарите, сочат данните, публикувани на официалните им уебсайтове.

Европейският банков регулатор (ЕВА) вече обяви, че за изпълняване на изискването за 9% капиталова адекватност на сектора ще бъдат нужни 106,447 млрд. евро, като процесът на рекапитализация трябва да приключи до средата на 2012 г.

Като обособени случаи най-зле са испанските кредитни институции -  най-голямата местна банка  се нуждае от около 15 млрд. евро, а BBVA – от 7,1 млрд. евро, като последната смята да привлече средствата чрез емитиране на облигации.

На трите големи френски банки  BNP Paribas, Societe Generale и BPCE Group са необходими общо 8,8 млрд. евро, като BPCE Group има нужда от 3,4 млрд. евро, Societe Generale – от 3,1 млрд. евро, а BNP Paribas – от 2,1 млрд. евро.

От италианските банки Unicredit трябва да набави 7,38 млрд. евро, а най-старата италианска кредитна институция в света  Monte dei Paschi di Siena ще се нуждае от допълнително 3,09 млрд. евро.

„Вече многократно заявявахме, че UniCredit смята и в бъдеще да стабилизира капиталовата си адекватност“, отбелязват от италианската кредитна институция. „UniCredit е устойчива във финансово отношение, печеливша и добре диверсифицирана организация както от гледна точка на бизнеса, така и от географска гледна точка. Групата никога не е имала нужда от финансовата помощ на държавата“, добавят оттам.
 

Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още