IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи европейски банки обявиха конкретни стойности за своята рекапитализация

Като обособени случаи най-зле са испанските банки, а като обща сума - гръцките

16:12 | 29.10.11 г. 2
Водещи европейски банки обявиха конкретни стойности за своята рекапитализация

На най-голямата банка в страната обаче Intesa Sanpaolo не е необходима рекапитализация.

По-добро е положението в Германия, като банките там ще трябва да наберат общо 5,2 млрд. евро допълнителен капитал, включително 1,2 млрд. евро от най-голямата кредитна институция в страната Deutsche Bank, а Commerzbank, която вече побърза да заяви, че не се нуждае от държавна помощ – 2, 938 млрд. евро.

„Ще успеем да достигнем съотношението на основния капитал към рисковите активи за сметка на нестратегически активи и запазване на печалбата“, заяви главният изпълнителен директор на  Commerzbank Ерик Щруц.

Според Европейския банков регулатор на австрийската банка  Raiffeisen ще са нужни 1,9 млрд. евро за удовлетворяване на новите изисквания.

Размерът на необходимите средства за рекапитализация може да се променя в зависимост от преструктурирането на гръцкия държавен дълг.

Окончателните разчети ЕВА ще може да представи през ноември въз основа на отчетите на банките за периода до 30 септември тази година.

Кредитните институции ще трябва до края на годината да представят пред националните власти планове за увеличаване на капиталовата адекватност.

Според оценките на европейския регулатор най-много средства като цяло ще бъдат нужни на гръцките банки – 30 млрд. евро, следвани от испанските – 26,2 млрд. евро, италианските с 14,8 млрд. евро.

Числата да Франция и Германия, които следват в списъка, вече бяха посочени, а британските банки не се нуждаят от рекапитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още